A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Elindult a legújabb magyar Google-rivális

Vágólapra másolva!
A piacvezető webkereső hazai versenytársának szánt Bluu ért magyarul, és nem csak találatokat, hanem kész válaszokat próbál adni a felhasználó kérdéseire, legyen szó akár valutaváltásról, akár menetrendi információkról vagy használatautó-árakról.
Vágólapra másolva!

A Bluu-t nem egyszerűen webkeresőnek, hanem kezdőlapnak szánja fejlesztője, a most 22-éves Szűcs József, aki szeretné, ha a szájt minden szükséges információt egyetlen keresés nyomán megadna a keresgélő netezőknek - derül ki a szájt leírásából. Az oldal katalógus-szerűen kínál egy sor szolgáltatást, így a menetrendek, a szótár, a tévéműsor, a valutaváltó vagy az árukereső is a nyitólapjáról érhető el, de igazi erőssége abban rejlik, hogy a beírt keresőszavakból meg is érti, mire van szüksége a felhasználónak.

A külön menetrendoldalakra való kattintgatás helyett a Bluu-nak elég annyit mondani, hogy "Budapest Debrecen busz", használt autó kereséséhez annyit, hogy "terepjáró klímával 4 millióig", tévéműsorhoz azt, hogy "vígjáték ma este", valutaváltáshoz pedig annyit, hogy "2400 euró forintban". A keresési találatok mellett a szájt a specializált kereséshez kapcsolódó hasznos információkat is kilistáz, használt autónál például évjáratok szerint fülekre csoportosítja a találatokat, és mindegyik kocsinál láthatjuk az átírás költségeit is, amelyeket erre specializált adatbázisokból keres elő a Bluu.

A Debreceni Egyetemen tanuló Szűcs József és társai 2006 októberében álltak neki a Bluu fejlesztésének, ami egy évvel később már értelmezni tudta a magyarul feltett kérdéseket, három évvel később pedig már saját indexelő motorja volt (ez gyűjti össze a lehetséges webes találatokat). Szűcs korábban úgy nyilatkozott a Figyelőnek, hogy a saját motor csak a magyar webet indexeli majd, a külföldi találatokhoz egy nemzetközi keresővel állapodnak majd meg. Az oldalt eddig zárt formában tesztelték a fejlesztők, a most elérhetővé vált 1.0-s tesztváltozatot azonban már bárki kipróbálhatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!