Nőtt a hazai netezők, csökkent a mobilozók száma

Vágólapra másolva!
Az internet-előfizetések száma egy év alatt 658 ezerrel nőtt, míg a mobiltelefonoké 161 ezerrel csökkent az elmúlt évben a  a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.
Vágólapra másolva!

A KSH közlése szerint 2010-ben a hazai internet-előfizetések száma 3,6 milliót tesz ki, míg a használatban lévő mobiltelefonos SIM-kártyák száma 11,7 millió volt, azaz száz lakosra száztizenhét darab előfizetés jut. A mobiltelefonos előfizetések száma azért lehet magasabb a népességnél, mert egy embernek akár több előfizetése is lehet, a KSH szerint azonban a mostani szám az utóbbi három év legalacsonyabb értéke.

Magyarországon több mint másfélmillióan használnak mobilinternetet, a elefonbeszélgetések időtartamának majdnem négyötöde mobiltelefonokról indított hívásokból származik, azaz egyre kevesebben használnak vezetékes készüléket. Ezen kívül a hazai szolgáltatók sikeresen ösztönzik ügyfeleiket arra, hogy feltöltőkártyás előfizetéseiket havidíjasra cseréljék, ezek száma ugyanis tovább emelkedett, derül ki a KSH jelentéséből.

Egy átlagmagyar hívásai általában 2,2 perc hosszúságúak, egy előfizető egy negyedév alatt 389 percet, vagyis közel hat és fél órát telefonál mobilján. A KSH statisztikájában kimutatható az okostelefonok elterjedése is, amit az jelez, hogy az elküldött SMS és MMS üzenetek száma csupán 1 és 3 százalékkal növekedett, ami annak köszönhető, hogy az új készülékekről inkább már e-maileket küldenek a felhasználók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!