A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A drága áram miatt lesznek zöldek a cégek

zöld számítástechnika, csökkenő fogyasztás, vidokonferencia
Vágólapra másolva!
Mivel egyre többe kerül a villanyáram és az üzemanyag, a technológiai iparban érdekelt vállalatok is komolyan érdekeltté válnak a zöld, vagyis takarékos működésű eszközök használatában. A telekonferencia-megoldásokkal az utazási költségek, az asztali PC-kről laptopra váltással a villanyszámla csökkenthető. Ma már a mobilhálózatok berendezéseinél is elengedhetetlen az alacsony fogyasztás a tarifák alacsonyan tartása érdekében - hangzott el a TEDxDanubia Cafe konferencia zöld it-vel foglalkozó workshopján.
Vágólapra másolva!

A műhelymunka-előadás előadója, Csáki-Barcza Zoltán, a Magyar Telekom osztályvezetője nem is volt fizikailag jelen a TEDxDanubia helyszínén, az Uránia filmszínházban, hanem a KFKI angyalföldi telephelyéről jelentkezett be távjelenlét technológia segítségével.

Rengeteg benzint spórol a telekonferencia

Az angyalföldi telephelyen és a konferencia helyszínén is egy-egy speciális, kifejezetten telekonferenciák lebonyolításához kialakított kamera közvetítette a felek képét egymásnak valós időben. Egy átlagos lapostévén a tárgyaló fél arca már csaknem valós méretben jelenik meg, a full-HD-s felbontásnak köszönhetően a tárgyaló felek egymás arcának rezzenéseit is láthatják. Csáki-Barcza szerint a távjelenléti megoldások főként több telephellyel vagy sok külső partnercéggel rendelkező társaságok számára ideálisak - itthon például a Fornetti látványpékség anyacége használ ilyeneket- , segítségükkel jelentősen csökkenthető a benzinköltség és a kirendeltségek közti ingázással eltöltött idő. A Skype-pal és a más hasonló videotelefonokkal ellentétben a távjelenlét-szolgáltatások egyszerre sok embert tudnak mozgóképpel és hanggal összekötni, a kapcsolat pedig a lehallgatások ellen titkosítható.

Forrás: AFP/Philippe Wojazer
Nagy tévék, speciális kamera - így működik a távjelenlét

A videokonferenciát például a Google irodáiban is sokan használják, mivel a cég számos nemzetközi központtal rendelkezik, a Chrome böngésző fejlesztését például egy dán kirendeltség koordinálja. A megoldás hatékonyságát bizonyítja az is, hogy a keresőcég új közösségi oldalába, a Google+-ba már beépített egy okostelefonon is működő, ingyenes videokonferencia-szolgáltatást Társalgás (Hangouts) néven.

Bár léteznek egyszerű, webkamerát használó telekonferencia-megoldások, a csúcsminőségű, azaz a valódi meetingek hangulatát leginkább visszaadni képesek ára legalább egymillió forint, ráadásul minden résztvevőnél szükség van belőlük egy darabra. Üzemeltetésük viszont havonta néhány tízezer forintból megoldható, korlátlan használhat mellett - mondta el az [origo]-nak Csáki-Barcza Zoltán. A jelenlegi csúcstechnológiát az olyan több képernyőt és több kamerát használó telepresence rendszerek jelentik, amelyek valós időben digitálisan módosítani is tudják a kamera perspektíváját, így használóiknak nem kell a kamerába nézniük, a tévén közvetlen szemkontaktust is kialakíthatnak tárgyalópartnereikkel. Egy ilyen rendszer egyetlen végpontja azonban már mintegy tízmillió forintot kóstál.

Kevesebb szerver kevesebbet fogyaszt

A Magyar Telekom osztályvezetője szerint a következő, negyedik generációs mobilhálózat alapját képező berendezések kiválasztásakor már eleve figyelembe vették az eszközök fogyasztását, így a társaság 4G-s eszközeinek fogyasztása feleakkora lesz, mint a jelenlegieké. Csáki-Barcza kérdésünkre elmondta, hogy tapasztalatai szerint az adatparkokban működő szerverek fogyasztása az elmúlt években nem csökkent, ugyanakkor a kiszolgáló gépek teljesítménye sokat nőtt. Ennek eredményeként egyetlen hardveren sok esetben több virtuális gép is működhet, amelyek működtetése korábban több gépet igényelt.

Manapság az adatparkokban a szerverbérlet nem is azt jelenti már, hogy valaki egy fizikailag is megfogható, külön számítógép használatára szerez jogosultságot, hanem kibérli egy nagy teljesítményű kiszolgáló teljesítményének egy részét. A gyakorlatban semmilyen különbséget nem fog észrevenni, ezzel a megoldással azonban kedvezőbb áron tudják kínálni a hosztingcégek a szolgáltatásaikat. A több számítógép egyetlen szerverrel való felváltásával az üzemeltetők spórolnak az áramfogyasztáson, ráadásul az adatparkokban nélkülözhetetlen hűtése a többszerveres megoldás töredékéből megoldható.

Behozta árát a laptopra cserélt asztali PC

Az Intel chipgyártó cég mérései szerint már azzal jelentős megtakarítást lehet elérni, hogy a régi, öt-hat éves Pentium lapkákat új, működéséhez kevesebb energiát igénylő Core márkajelzésű modern processzorra cseréli, éves szinten nagyjából 300 kilowattóra áramot takaríthat meg, amelynek nyomán - számítógépenként - az Energiapersely.hu kalkulátora szerint nettó 11 ezer forinttal csökkenti a villanyszámlát. A legújabb processzorokba már a grafikus kártya funkcióit is beépítették, így azok még takarékosabban működnek.

Az Intel számára magyarországi partnere, az informatikai szolgáltatásokat nyújtó 99999 Informatika Kft. készített tanulmányt saját számítógép-beszerzéséről, melynek során százhúsz asztali gépet cserélt le laptopra. A társaság mérései szerint három év alatt 56 millió forintot takarított meg a villanyszámlán, ami számítógépenként évi 155 ezer forintos megtakarítást jelent, tehát a hordozható gépek hamar kitermelték asztali társaiknál magasabb vételárukat.

Forrás: AFP/Ryan Anson
Forrás: AFP/Ryan Anson

A lapkagyártó szerint komoly többletköltséget okoz a cégeknek az, hogy az alkalmazottak jelentős része éjszakára is bekapcsolva hagyja számítógépét, hogy azt a reggeli munkakezdéskor ne kelljen újra bekapcsolni. Ha este 8 és reggel 6 óra között is feleslegesen működik a számítógép, az negyedével növelheti meg a villanyszámlát havi szinten. Az Intel egy olyan technológiát dolgozott ki, amellyel a cégek központilag le tudnak kapcsolni minden bekapcsolva hagyott gépet, amelyek reggeli bekapcsolása is automatikusan megtörténik, így a felhasználók reggelei sem indulnak nehezebben.

Korábban az [origo] is tesztelt energiatakarékos számítógépet, akkori méréseink ugyancsak azt támasztották alá, hogy a fejlettebb alkatrészekkel szerelt számítógép használata jelentősen csökkentheti a villanyszámlát. Az otthonokban használt LCD- és plazmatévék körében már nem ennyire egyértelmű a helyzet, míg a műsorok automatikus rögzítésére és egyéb extrákra használatos set top boxok egyértelműen komoly energiavámpírnak bizonyultak, mivel ezeket szinte senki sem kapcsolja ki teljesen, ám készenléti állapotukban is túl sok áramot fogyasztanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!