A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Öt éve próbálja összeszedni magát a Nokia

Vágólapra másolva!
Üzembezárásokhoz és mostanra a cég komáromi üzemét is jelentősen érintő elbocsátási hullámokhoz vezetett a Nokia hosszú éveken keresztül tartó válsága. Az egykor az okostelefon fogalmát kitaláló, évtizedeken át piacvezető finn mobilcég az iPhone megjelenése óta nem találja az útját.
Vágólapra másolva!

Hiába ad el mindenkinél több telefont a Nokia, a mobilgyártó bevételei és piaci részesedése meredeken zuhan. A féltéglányi, levelezést, dokumentumok szerkesztését és naptárat kínáló személyi asszisztens funkciójú okostelefont feltaláló cég az Apple első mobiltelefonja, az iPhone megjelenése óta nem tért magához. A 2007 óta eltelt években a Nokia saját fejlesztésű telefonos operációs rendszere elöregedett, készülékei ötlettelenné váltak, a vásárlók pedig a tollal piszkálható, billentyűzettel irányítható mobilok helyett sokkal barátságosabban használható érintőképernyős készülékeket vettek.

A Nokia hagyta kicsúszni a kezéből az általa kitalált okostelefon szegmenst. Bár még 2011-ben is a finn cég adta el a legtöbb hagyományos mobiltelefont a világon, ám ezeken az olcsóbb telefonokat csak kisebb haszonkulccsal lehet értékesíteni. A drága, nagy hasznot hozó okostelefonok szegmensében a Nokia egyre gyengébben teljesített az évek során, az Apple iPhone-ja és a Google Android szoftverét használó készülékek sokkal népszerűbbek voltak a finn cég modelljeinél.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
2010-es válasz az iPhone-ra: a csinos készüléket tönkretette a pocsék operációs rendszer

Stephen Elop, a cég 2010 őszén hivatalba lépett igazgatója felismerte a Nokia rossz helyzetét, de gyors változásokat nem tudott elérni. 2011. februárjában azt írta egy kiszivárgott céges körlevelében, hogy a Nokiának még nincs a 2007 óta kapható iPhone-t megközelítő terméke. A cég helyzetét ahhoz az emberéhez hasonlította, aki egy égő olajfúró platformon áll, és a jeges víz vagy a lángok között választhat.

A vezérigazgató az elrugaszkodást választotta, a Nokia a Microsofttal lépett stratégiai partnerségre. A cég leállította Meego nevű, következő generációs mobil operációs rendszerének fejlesztését, legújabb készülékei a remekül sikerült, ám kevéssé keresett Windows Phone 7 operációs rendszerrel szállítja.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A Windows Phone 7 megmentheti a Nokiát

A Nokia októberben mutatta be az első két windowsos mobilját, a Lumia 800-at és Lumia 710-et. (Az [origo] Lumia 800 tesztjét itt olvashatja.) Elop döntése igazolódott, a cég negyedik negyedévi jelentése szerint több mint egymillió windowos okostelefont vásároltak meg. A jó irány megtalálása azonban nem vetett még véget a cég piaci mélyrepülésének. Az utolsó negyedévben ráadásul a feltörekvő Samsung nagyobb profitot zsebelt be az eladott telefonjai után, mint a Nokia. 2012-re pedig azt ígérte a cég, hogy a finnek számára legkedvesebb statisztika, az eladott készülékek száma szerint is lehagyja a Nokiát. A finn cég jövőjében egyelőre több a kérdés, mint az ígéret.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!