Elfoglalja az iskolákat a Facebook

Iskolai Facebook-csoportok, az osztályfőnökök feügyelik a nebulók internetezési szokásait, interaktív kommunikáció a diák és az iskola között
Vágólapra másolva!
Van magyar iskola, ahol az osztályfőnökök feladata, hogy figyeljék a diákok internetes tevékenységét, máshol minden tanuló tagja gimnáziuma Facebook-csoportjának, ahol interaktívan kommunikál egymással a tanári kar és a diákság. Nem minden tizenöt éves igazolja vissza a tanárait, nyilvános posztok esetén volt már, aki igazgatói figyelmeztetést kapott.
Vágólapra másolva!

Nem lehetnek ismerősök tanárok és diákok a Facebookon, illetve nem is követhetik egymás frissítéseit a Twitteren és más közösségi médiákon - áll New York város oktatási hivatalának útmutatásában. A szabályozás bevezetésére azért volt szükség, mert az elmúlt hónapokban több tanárt is elítéltek, akik visszaéltek diákjaik személyes adataival, intim szférájával - olvasható a New York Times internetes oldalán. Magyarországon önkormányzati szintű iránymutatásról még nincs szó, de több iskolát is megkérdeztünk, milyen etikai szabályok mentén kezelik diákok és tanárok internetes kapcsolatát.

Házirend írja elő, hogyan facebookozhatnak

A legradikálisabb módszert a nyíregyházi Eötvös Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tantestülete gyakorolja: ebben az intézményben a diákok internetes jelenlétét és kommunikációját a házirend szabályozza. A dokumentum vonatkozó passzusa kimondja, hogy "az elektronikus kommunikáció bármely formájában (e-mail, SMS, Iwiw, Facebook) közzétett információk nem sérthetik az alapvető személyiségi jogokat (tanulók és tanárok esetében egyaránt), illetve az intézmény jó hírét. Ellenkező esetben ez a magatartás szankcionálandó."

Forrás: AFP/PhotoAlto

Osztályfőnökök tartják szemmel a gyerekek internetes aktivitását, így próbálják elejét venni a személyiségi jogokat sértő cselekményeknek - mondta az [origo] kérdésére Dobos Zoltánné, az intézmény igazgatóhelyettese. A pedagógus szerint a szabály bevezetése eleinte "zűrös" volt, de már lecsillapodtak a kedélyek, és ehhez mérten kommunikálnak egymással a diákok az interneten.

Egy-két forintosokat gyűjtenek a ballagók tarisznyáiba

Az ország másik végén, Nagykanizsán az ellenkezője tapasztalható, legalábbis a Batthyány Lajos Gimnáziumban. "Hivatalos, félhivatalos Facebook-oldalunk van, amely abszolút interaktív, szinte minden diákunk csatlakozott hozzá, egy-egy embernek jómagam is szóvá tettem, hogy miért nem tette meg eddig" - mondta az [origo]-nak Balogh László, az iskola igazgatója.

Balogh szerint elsősorban praktikus információk cserélnek gazdát az intézmény Facebook-oldalán, amelyen keresztül gyakran gyorsabban jutnak el az információk a gyerekekhez, mintha az osztályfőnökök szólnának nekik. Ennek ékes példája volt, amikor kiírták, hogy hozzanak egy- és kétforintosokat a ballagók tarisznyájába, és másnap össze is jött a szükséges mennyiség. Balogh szerint az igazgatóhelyettes által működtetett oldalon nincsen trágárság és névtelenség, ideális a kommunikáció, amire nagyon büszkék, bár ezt a "hozzánk járó gyerekanyag minősége is segíti".

Egy másik budapesti általános iskola osztályfőnök tanára az [origo]-nak elmondta, osztályának saját oldala van a közösségi szájton: itt általában közös információkat, fotókat osztanak meg a gyerekekkel. A felület arra is alkalmas, hogy a kötelező olvasmánnyal kapcsolatos vetélkedőt bonyolítsanak le rajta jutalomötösért.

Rasszista kommenteknél közbeléptek

"Sokféle Facebook-csoportja van az iskolánknak: van gyerekeknek, szülőknek, sportolni vagy valamilyen fakultációban részt venni vágyóknak egyaránt" - mondta az [origo]-nak Horn György, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium tantestületi vezetője. A pedagógus szerint náluk épp a New York-i példa ellenkezője látható: a diákok nem jelölik be a tanáraikat, nehogy azok olyan információkat lássanak az életükről, amiket nem szeretnének megosztani velük.

Problémák már náluk is voltak a diákok internetes gyakorlatával kapcsolatban. Korábban egy diák blogot indított, amelyben az iskola életének bennfentes információt tette fel a világhálóra. "Volt, hogy egyik Facebook-csoportunkban a tanulók egymásnak estek, és a vita odáig fajult, hogy a tanárnak kellett közbelépni. Az is megesett, hogy egy csoportban más iskola diákjai rasszista megjegyzésekkel szurkálódtak, aminek szintén a pedagógusok közbelépése vetett véget" - említett néhány negatív tapasztalatot Horn, aki szerint azonban nem ez a jellemző.

Forrás: AFP/Fethi Belaid

Puskákat cserélnek a Facebookon

"Iskolai szinten nincs iránymutatás arra vonatkozóan, hogyan használják a tanárok a Facebookot. Én nem szoktam bejelölni a diákjaimat, de ha ők megtisztelnek ezzel, visszaigazolom az ismeretséget. Ebből kifolyólag a közösségi oldalon nyilvános profillal rendelkezem, nem közlök privát infókat, de véleményem szerint tanárként fontos ezen a csatornán is jelen lenni" - mondta az [origo]-nak Koren Balázs, az Óbudai Középiskola matematikatanára. Koren szerint osztályával öt éve még levelezőlistán kommunikáltak, ami lassan elhalt, és két éve már, hogy iskolán kívül a Facebookon osztanak meg egymással információkat.

A pedagógus elmondása szerint nem akar kutakodni diákjai után, a Top Stories nevű (Facebook-hírfolyam) részen direkt nem jeleníti meg a diákjai történéseit. Ettől függetlenül támogatja, hogy minél aktívabban cseréljenek egymással információt a diákok, legyen szó jegyzetek vagy puskák internetes csereberéléséről - persze csak a felkészülés során.

Nem igazolta vissza a tanárait

"Szóvá teszik órán, ha valami furcsaságot látnak, meg például a történelemtanár utólag megnézi, az óráján csináltunk-e valamit a Facebookon" - mondta az [origo]-nak egy győri középiskola diákja. A tanuló szerint rejtett csoportban kommunikálnak a közösségi oldalon, de még így sem biztosított, hogy ne jusson a tanárok fülébe, ha róluk értekezik a diákság. "Egyszer kinyomtattak facebookos bejegyzéseket, és odaadták a tanároknak, de nem kaptak érte semmit, mert ez olyan, mintha a magánlevelezésébe néznének bele valakinek" - mondta, majd hozzátette, nyilvános posztok esetén volt már, aki igazgatói figyelmeztetést kapott.

"Engem bejelölt két tanárom a Facebookon, de nem igazoltam vissza őket" - mondta egy kilencedikes miskolci gimnazista. A tanuló szerint náluk nem igazán jellemző, hogy tanárok és diákok a Facebookon kommunikálnának, nekik az osztályon belül van zárt csoportjuk, de a pedagógusokkal az elektronikus napló rendszerét használják. Azt is elmondta, náluk még nem volt példa arra, hogy valaki intőt kapott volna valamilyen facebookos tette miatt, de úgy hallotta, nagyobbaknál ilyen is megesett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!