A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Mobillal tesztelik, hogy hallható-e az űrben a sikoly

strand-1 műhold
Vágólapra másolva!
Egy brit egyetem kutatói Föld körüli pályára állítottak egy okostelefont, hogy segítségével megvizsgálják az Alien-filmből ismert idézet valóságtartalmát, amely szerint "az űrben senki sem hallja a sikolyodat".
Vágólapra másolva!

A University of Surrey kutatói egy Google Nexus One készüléken alapuló STRaND-1 műholdat Indiából bocsátották Föld körüli pályára - amely az alábbi videón nézhető meg. A készülék segítségével több kísérletet is végrehajtanak majd. Ezek egyike az lesz, amikor felhasználók által feltöltött kiáltozásokat játssza majd le a készülék az űrben. A műhold mikrofonján keresztül azt fogja meghallgatni a földi irányítás, hogy valóban elveszik-e a hang az űrben - írja a BBC brit közszolgálati médium.

Ez az első olyan műhold, amelynek működését egy okostelefon vezérli. A mindössze 10x30 centiméteres műhold tömege alig több négy kilogrammnál, és az egyetem műholdas technológiával foglalkozó részlegének szakértői építették meg, energiaellátását napkollektor szolgáltatja.

Forrás: University of Surrey

A STRaND-1 még a Földön

A miniatűr műholddal két hajtási technológia működőképességét is tesztelik. Ezek egyike egy víz és alkohol keverékét kilövellő hajtómű. A másik megoldás pedig elektromos feszültség segítségével teszi lehetővé gázsugár adott irányba való kibocsátását, amely mindig az ellenkező irányba tudja mozdítani a műholdat.

A BBC beszámolója szerint a STRaND-1-et hagyományos fedélzeti komputerrel is felszerelték, a kifejezetten a feladathoz írt applikációkat futtató Nexus One készülék csak a küldetések két fázisában veszi át ennek szerepét. A műhold által begyűjtött képeket ezen a Facebook-oldalon fogják publikálni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!