Megtalálták a világ legrégebbi szmájliját

emoji
Vágólapra másolva!
Azt nehéz lenne megmondani, mikor használták a világ legelső szmájliját, de írásos feljegyzések alapján már több száz évvel ezelőtt is papírra vetettek ilyen hangulatjeleket. Most egy 1635-ös ügyvédi dokumentumban bukkantak rá egy szemekkel és szájjal megáldott, rajzolt fejecskére.
Vágólapra másolva!

Egy szlovák levéltár szakemberei találhatták meg a világ legrégebbi emodzsiját, egy 382 éves bírósági dokumentumban rejlő szmájliarcot. A digitális kommunikációban hangulatunkat kifejező kis jelek az 1980-as években jelentek meg az informatikai eszközökön, napjainkban pedig már közel 6 milliárd ilyen kis fejet küldünk szét különféle csevegőkben világszerte.

A szlovák kurátorok szerint ők most felfedezték napjaink nagy trendjének kiindulási pontját,

a legelső szmájlit, sőt, talán még az első hashtaget is.

Ez alapján úgy tűnik, hogy már a 17 században feltalálták a hangulatjelet, egészen pontosan 1635-ben. Egy Jan Ladislaides nevű ügyvéd dokumentumaiban bukkantak rá arra a levéltárosok, aki aláírása mellé biggyesztett egy szemekkel és szájjal megáldott köröcskét.

Ezt rendszerint otthagyta szignója mellett, ez lehet a ma használt mosolygós arcocska ősrégi elődje. Igaz, a rajzolt arc nem tűnik kifejezetten boldognak, de az ügyvéd ezzel fejezhette ki a papírok végén, hogy mindent rendben talált.

A dokumentumon egy kesztyű rajza is látható, rajta kettős keresztre hasonlító vonalakkal, ami a levéltárosok szerint egy hashtagre hasonlít. Bár nekünk vannak kétségeink efelől, és ők sem tudják még, hogy annak milyen funkciója van azon kívül, hogy az ábra része.

Eddig úgy gondolták, ebben a versben bukkant fel az első szmájli Forrás: Robert Herrick

A felfedezés előtt egy 1646-as versben talált szmájlit tartottak a legrégebbi hangulatjelnek, ezt sikerült most megdönteni. Robert Herrick Fortune című művének kéziratában is felbukkan a kettőspont és a zárójel kombinációja, ám mint később kiderült, az tipográfiai célokat szolgált a vers tördelésére, mintsem a szerző hangulatának kifejezését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!