A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Lebuktak: évekig kartelleztek a japán elektronikai cégek

A kondenzátorok gyakorlatilag majdnem mindenben ott vannak, ami elektronikus.
Vágólapra másolva!
Hatalmas bírságot szabott ki az Európai Bizottság több japán elektronikai vállalatra, akik közel másfél évtizedeken keresztül egyezették az árakat, hogy elkerüljék a piaci versenyt. A vizsgálat szerint az árak mesterségesen magasan tartását mi, fogyasztók is megéreztük.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság lezárta a vizsgálatot, mely alapján összesen 253 millió 935 ezer eurós bírságot szabtak ki az Elna, Hitachi Chemical, Holy Stone, Matsuo, NEC Tokin, Nichicon, Nippon Chemi-Con és Rubycon cégekre.

Ezek a vállalatok két közös ponttal rendelkeznek. Az egyik, hogy mindannyian kondenzátorokat (is) termelnek. A másik, hogy a vizsgálat eredménye szerint 1998 és 2012 között rendszeres találkozókon egyeztettek egymással, megosztottak kereskedelmi információkat, és összeegyeztették terveiket annak érdekében, hogy elkerüljék az árversenyt.

Vagyis röviden: legalább 14 évig kartelleztek.

Margrethe Vestager az Európai Bizottságtól elmondta, a kondenzátorok ott vannak szinte minden elektronikai termékben az okostelefonoktól kezdve az autókon keresztül a szélerőművekig. Kiemelte, hogy az érintett vállalatok összejátszottak, hogy maximalizálják a profitjukat, és ennek nemcsak a kondenzátorokat megvásárló gyártók, hanem végső soron a fogyasztók is kárát látták a magasabban tartott árak miatt.

A kondenzátorok gyakorlatilag majdnem mindenben ott vannak, ami elektronikus. Forrás: PCMech

A vizsgálat egyértelműen bizonyította, hogy ezek a japán vállalatok teljesen tisztában voltak a versenyellenes tevékenységükkel, és szándékukban állt ezt az egészet eltitkolni: az üggyel kapcsolatos e-mailekben például rendszeresen odatették utóiratként, hogy olvasás után azonnal töröljék, vagy hogy diszkréten kezeljék a bennük található információkat, azok ugyanis nem a publikumnak szólnak. A megbeszéléseken egyébként többnyire a felsővezetők, de néha még a vezérigazgatók is részt vettek.

Miután kiderült a dolog, néhány vállalat együttműködő volt, akik így megúszták a bírság egy részét, vagy egészét.

Egészen pontosan a Sanyo és anyavállalata, a Panasonic fedte fel a kartell létezését az Európai Bizottság előtt, és végig együttműködtek a folyamat során, így ők nem fizetnek bírságot. Maga a vizsgálat egyébként 2014-ben indult ezen két cég bejelentésére, az első körben begyűjtött tények alapján 2015. november 4-én adott ki közleményt az Európai Bizottság, majd 2016 szeptemberében kezdődtek a meghallgatások.

A Hitachi, a Rubycon, az Elna, a Tokin és a NEC is együttműködtek, így ők is csökkentett büntetést kaptak. A csökkentés mértéke attól függött, hogy milyen hamar kezdték el segíteni a vizsgálatot, és mennyire komoly bizonyítékokat szolgáltattak. A Rubycon elsőként adott olyan bizonyítékokat, amik alapján fel tudták tárni az 1998 júniusa és 2003 augusztusa közötti időszakot, így ezt az időintervallumot ezen vállalat esetében nem vették figyelembe a büntetés kiszabásakor.

Ennek megfelelően a büntetések így alakultak:

  • Hitachi - 35%-os csökkentés, 18 millió 476 ezer eurós büntetés
  • Rubycon - 30%-os csökkentés, 28 millió 424 ezer eurós büntetés
  • Elna - 15%-os csökkentés, 18 millió 162 ezer eurós büntetés
  • Tokin és NEC - 15%-os csökkentés, 16 millió 445 ezer eurós büntetés

Akik pedig nem kaptak engedményt, és a teljes büntetést szabták ki rájuk:

  • Matsuo Electric - 824 ezer eurós büntetés
  • Nichicon Electric - 72 millió 901 ezer eurós büntetés
  • Nippon Chemi-Con - 97 millió 921 ezer eurós büntetés
  • Vishay Polytech és Holy Stone - 782 ezer eurós büntetés

Az Európai Bizottság egyébként már egy ideje felállított egy honlapot, ahol akár névvel, akár névtelenül bejelenthetjük, ha tudomásunk van kartellezésről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!