Közvetlenül szerződne a független zenészekkel a Spotify

Daniel Ek, Spotify
Daniel Ek, CEO of Swedish music streaming service Spotify, gestures as he makes a speech at a press conference in Tokyo on September 29, 2016. Spotify kicked off its services in Japan on September 29. / AFP PHOTO / TORU YAMANAKA
Vágólapra másolva!
Nem kíván kiadóként működni a vállalat, inkább csak javítana a mérlegén.
Vágólapra másolva!

Ugyan a Spotify jelenleg a világ legnagyobb zenestreamelő szolgáltatása, ám ehhez képest meglehetősen kevés kapcsolata van magukkal a zenészekkel, a különféle ügyekben az őket képviselő kiadókkal vagy zeneterjesztő szolgáltatásokkal tárgyal. A Billboard információi szerint a jövőben ez részlegesen megváltozhat, ugyanis a kiadóktól független zenészek esetében a szolgáltatás áttérne a zenék közvetlen licencelésére.

Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Mindez nem jelenti azt, hogy a Spotify zenekiadóvá válna: egyszerűen csak kiiktatná a zenészek és maga közt álló harmadik felet, így egyrészt a zenészek is többet kereshetnének, másrészt pedig a saját zsebében is több pénz maradna. A projekt egyelőre korai stádiumban van, a szolgáltatás első körben csak a legnépszerűbb független előadók egy részét kereste meg a lehetőséggel.

Az indie zenészek jelenleg nem tölthetnek fel közvetlenül tartalmakat a Spotifyra, ehelyett egy disztribúciós szolgáltatást kell igénybe venniük. Ezek a disztribúciós cégek az összes bármit is számító streamelőszolgáltatásba és digitális zeneboltba képesek eljuttatni a tartalmaikat, cserébe vagy éves díjat kérnek, vagy százalékot vonnak a begyűjtött jogdíjakból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről