A fapados gamer laptop

Gamer, TUF, Asus, laptop, Asus TUF Gaming FX505, fapados, notebook.
Asus TUF Gaming FX505 - a fapados gamer notebook.
Vágólapra másolva!
A játékosok igényeinek figyelembe vételével (is) megtervezett, megalkotott úgynevezett gaming, vagy gamer termékek piaca az elmúlt néhány évben robbanásszerű növekedést produkált. Ennek köszönhetően sok nagy cég konkrét almárkákat hozott létre az ilyen jellegű eszközei számára. A tajvani Asus, mint az egyik legnagyobb IT szereplő két ilyen albranddel is rendelkezik: a Republic of Gamersbe tartoznak a magasabb kategóriás, nagyobb tudású, jobb komponensekkel ellátott, és ennél fogva drágább termékek, a közelmúltban elindított TUF családot pedig az olcsóbb darabok kedvéért hozták létre.
Vágólapra másolva!

A vállalat az elmúlt időszakban iszonyatos ütemben tölti fel a TUF csoportot, és többek között a hordozható számítógépekkel, amelyek közül a Gaming FX505 fantázianevű modellt próbálhattuk ki egy rövid időre.

Felvágós dizájn

A masina első pillantásra, messziről úgy néz ki, mintha egy ligában játszana a legkomolyabb gamer notebookokkal, köszönhetően a trendi formavilág, a különböző kitüremkedéseknek, és a fémesnek tűnő borításnak. Azonban ha közelebbről szemügyre vesszük, megtapogatjuk, rögtön érződik és látszik, hogy a nemes anyagok helyett itt bizony kopogós műanyagot használtak, amin csúnyán meglátszódnak az ujjlenyomatok például. Emiatt olyan hatást kelt a termék, mint a semmit sem érő lakossági optituninggal felvértezett verdák.

Ezt erősíti a billentyűzet alá épített színes LED háttérvilágítás, ami kicsit gagyinak tűnik (főleg, mikor színváltósra van állítva), de szerencsére kikapcsolható.

Maga a klaviatúra szigetes kialakítású, a gombok nyomásútja megfelelő, nem lötyögnek. Viszont valamiért ragaszkodtak a numerikus pad integrálásához, amely viszont a helyhiány miatt kényelmetlenül kicsi, ezáltal nehézkesen használható. Azért viszont plusz pont jár, hogy a billentyűzeten keresztül egy csomó funkció (fényerő módosítás, repülőgép mód, hangerő, stb.) elérhető közvetlenül.

A klaviatúra kényelmesen használható. Forrás: Origo

Az egérpad mérete megfelelő, de különálló gombokkal nem rendelkezik, tehát mindenképp magát a tapipadot kell püfölnünk. Ilyenkor viszont a műanyag készülékház hajlamos enyhén rezonálni, ami egy kicsit zavaró, és kell némi idő, amíg megszokja ez az ember. Persze, ha valaki külső egeret használ, akkor ezzel a problémával nem kell számolnia.

Használat közben

A termék egyébként megkapta a MIL-STD-810G minősítést, ami arról tanúskodik, hogy a napsugárzás, a vízcseppek, és a nyomáskülönbség sem árthat neki, és hogy azt is kibírja, ha leejtik. Ezt el kell hinnünk bemondásra, mert valahogy nem volt kedvünk egy tesztpéldányt dobálni, de tény, hogy papíron bírja a strapát. A csatlakozókínálat nagyjából rendben van (HDMI 2.0, USB 2.0 USB 3.1, Ethernet LAN, audio), bár az kicsit fura, hogy a DisplayPort kimenetet és a kártyaolvasót lehagyták róla, de ezt még bőven túl lehet élni. 2,68 centiméteres legnagyobb vastagsága teljesen vállalható, ezzel a gamer gépek között egyértelműen a vékonyabb darabok közé tartozik, és 2,2 kilogrammos súlya is rendben van.
A lefuttatott rendszer-diagnosztika szerint az akkumulátor kapacitása 47 Wh körül alakul (papíron 50-nek kéne lennie), ami meglehetősen karcsú. Emiatt az üzemidő sem az igazi, azt tapasztaltuk, hogy használattól függően közepes fényerő esetén 4-7 órával számolhatunk. Ez pedig bárhogy nézzük, kicsit kevés.

Asus TUF Gaming FX505 - a fapados gamer notebook. Forrás: Origo

A beépített sztereó hangrendszere átlagos hangminőséget produkál. Azaz akinek fontos a jó, erőteljes, naturális, dinamikus hangzás, annak sajnos valamilyen külső audio masinát kell rákötnie. A basszusokkal ugyanis kifejezetten szűkmarkúan bánik, a megszólalás vékonyka, steril, a hangerő is épp, hogy megfelelő, de durvább hanghibáktól mentes. 256 GB tárolókapacitású SSD-vel látták el, ami még épp az elfogadható minimum. A beépített, HyperCool technológiával ellátott hűtőrendszere megfelelően teszi a dolgát, hiszen bár némi melegedést tapasztalni, de annyira nem forrósodik át a készülékház, hogy az már kellemetlenné váljon, égesse a lábunkat (ha ölbe vesszük) vagy a kezünket.

Kijelző: Rendben

15,6 inches LED háttérvilágítású IPS LCD kijelzőt kapott, amelynek 282 nites maximális fényereje ahhoz elég, hogy egy irodában, szobában gond nélkül használjuk, de kültéren, napfényben már nem nagyon lehet látni. A betekintési szög nagyon jó, oldalról nézve sem torzulnak a tónusok. Az árnyalatok szépek, természetesek , a színtér lefedettség is megfelelő.

Irodai munkára is alkalmas. Forrás: Origo

A képalkotási technológiából fakadóan a tökéletes feketét el lehet felejteni, a valós kontrasztarány pedig 1210:1, ami meglehetősen átlagos értéknek számít. A mozgásmegjelenítés viszont nagy erőssége: A maximális frissítési frekvencia 144 Hz, az input lag csupán 13,4 ms, ami igen jó értéknek számít, és a játéknál létfontosságú lehet. Akadozás, szaggatás, utánhúzás vagy egyéb anomália nem tapasztalható.

Teljesítmény

A termékbe épített négymagos AMD Ryzen 7 3750H idén év elején mutatkozott be, és a közép-felső kategóriás processzorok csoportjában egyértelműen a jobbak közé tartozik. A 8GB RAM kevés a topkagetóriás játékokhoz, nagy számítási kapacitást igénylő alkalmazásokhoz, és ez csak azért furcsa, mert a videokártyával nem spóroltak. Az AMD RX Vega 10 integrált chip mellett ugyanis egy NVIDIA 1660 TI dedikált grafikus vezérlővel is ellátták.

Asus TUF Gaming FX505. Forrás: Origo

A tapasztalataink szerint a hardver maximális teljesítménye az elit ligától távol van, de az is tény, hogy még így is elég arra, hogy kisebb-nagyobb kompromisszumok megkötésével lehessen rajta futtatni a legújabb játékokat, tervezőszoftvereket, videóvágó alkalmazásokat, képszerkesztő programokat is akár. De az tény, hogy bizony a grafika részletességéből vissza kell venni, egyes effektekről le kell mondani, és a renderelés pedig több időt vesz igénybe, mint amit a legjobb vetélytársaknál megszokhattunk.

Értékelő

A termék ára meglehetősen baráti: kialakítástól, felszereltségtől függően 230 - 330 000 forintot kérnek el érte, amivel az olcsóbb új gamer notik közé tartozik. Ám az is tény, hogy az akkumulátora lehetne jobb, a tárolókapacitása pedig nagyobb, hogy csak a két legnagyobb gyengeségét említsük. De persze az is igaz, hogy a képernyője remek, a teljesítménye korrekt, és a kezelésre sem lehet sok panasz. Szóval feltétel nélkül nem ajánlanánk mindenkinek, de ha valaki átgondolja pontosan, hogy mire is kell neki egy hordozható számítógép, mely tulajdonságok az igazán fontosak neki, akkor simán benne van a pakliban, hogy az Asus TUF Gaming FX505 a neki való termék.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről