Megbízható, sokoldalú telefon, kompromisszumokkal

Samsung A31, középkategóriás, okostelefon, teszt
A fő kamerával kevés fénynél is lehet szuper képeket készíteni.
Vágólapra másolva!
A járvány, és az azzal kapcsolatos korlátozások sok telefongyártó cégnek problémákat okoztak, hiszen jó pár piaci szereplő arra kényszerült, hogy eltolja egyes modellek bevezetését. A szektor legerősebb cége, a Samsung viszont a jelek szerint nem küzd ilyen nehézségekkel, hiszen a konszern 2020-ra gyakorlatilag töklétesre csiszolta a termékeinek ütemezését. Szinte nem telik el hónap anélkül, hogy a vállalat ne mutatna be új készüléket, ráadásul ügyesen sakkoznak az eszközök pozicionálásával is, azaz szépen követik egymást az eltérő tudású, és ezáltal más-más célközönségnek szánt darabok.
Vágólapra másolva!

A gyártó egyik legfrissebb telefonja a Samsung A31, amely nyár közepén megérkezett Magyarországra is. A kártyafüggetlen konstrukcióban jelenleg szinte kereken 100 000 forintba kerülő termék eljutott hozzánk is, így első kézből tudtunk meggyőződni arról, hogy mit is tud ma egy középkategóriás Samsung mobil.

Külső: Pont ezt vártuk

Az A31 külsejében nem nagyzol, nem próbál többnek látszani, mint ami. Tehát nem széthajtható, és a képernyő sem "folyik" rá a készülékházra, mint a prémium szintű mobiloknál. A mérnökök megmaradtak a tradicionális formáknál, ami ma azt jelenti, hogy a káva vékony, a kijelző felső részén található egy cseppnyi kamerasziget, a hátlapon pedig ott figyel hangsúlyosan egy több kamerás komplex rendszer.

A készülékház jó vékony, mindössze 8,6 mm, de ennek ellenére a fejhallgató kimenetnek tudtak rajta helyet szorítani.

Ezt mindenképpen pozitívumként kell megemlíteni, ugyanis ezt a csatlakozót manapság valamilyen rejtélyes okból hajlamosak lehagyni mobiljaikról a gyártók.

A dizájn átlagos. Forrás: Samsung

Mindent összevetve tehát azt tudjuk mondani, hogy a Samsung A31 külsejében hozza azt, amit a stabilan piacvezető cégtől ma várni lehetett a korábbi modellek ismeretében.

Képernyő: Meglepően jó

Ebben a kategóriában azért egyáltalán nem általános a kiemelkedő kijelző, de a Samsung A31 esetében ezzel nem spóroltak. A 6,4 inches OLED képalkotási eljárásra épülő megjelenítő felbontása 2400 x 1800 képpont, ami 411 ppi pixelsűrűséget jelent.

Sajnos nem vízálló, így utazáshoz tok kell hozzá. Forrás: Origo

Ez nagyszerű értéknek számít, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy görbe és ferde vonalak, valamint a finom átmenetek visszaadása is gyakorlatilag hibátlan. Az egyedi pixelvezérlésnek hála a kontraszt végtelen, a fekete mély, a színek belülről ragyognak, fátyolosság nyomokban sem jelentkezik. A betekintési szög remek, a mozgásmegjelenítés szintén, az 500 nites maximális fényerő pedig elég ahhoz, hogy akár napfényben is látható maradjon a kép.

Teljesítmény: Visszafogott

A jó kijelzővel szemben a hardver viszont finoman szólva is középszerű. A 12 nm gyártástechnológiára épülő 8 magos Mediatek Helio P65 processzor, a 4 GB RAM-mal és a Mali-G52 grafikus chippel együtt csak igencsak visszafogott teljesítmény leadására képes. A böngészés, képnézegetés, levelezés, chatelés és filmezés sebességével nincs gond, de a legjobb grafikájú játékokról, videóvágásról, képszerkesztésről, nagy felbontású HDR videók futtatásáról le kell mondani. Az ultranagy felbontású, 64 megapixeles fotók elkészítésére is lassan megy, és a teljesítmény hiányosságaira vezethető vissza az is, hogy miért felejtős az A31-nél a 4K felbontású videók elkészítése.

Tehát katasztrófa nincs, de azért e téren igen-igen látványos a lemaradás a jelenlegi élvonalhoz képest.

A Samsung A31 az Android 10 operációs rendszerre épülő, saját fejlesztésű One UI 2.0 platformot használja. Ez gyors, jól néz ki, magyarul is tud, és persze a Google szolgáltatások sem hiányoznak belőle, amelyeket remekül egészít ki a Samsung által az évek során kifejlesztett számos extra kis funkció.

Akkumulátor: Szuper; Hang: átlagos

Manapság világosan megfigyelhető trend, hogy a vezető gyártók próbálnak minél nagyobb kapacitású akkumulátort pakolni a mobiljaikba. Ez a törekvés itt is világosan látszik, hiszen az A31 egy erős, 5000 mAh-s telepet kapott. Ráadásul a hardver is viszonylag alacsony fogyasztású, így az üzemidő kimagaslóan jó, elérheti akár a 15-16 órát is.

Azaz gyakorlatilag egy napot is kihúzhatunk vele úgy, hogy ne kelljen rádugni a töltőre, ami egyszerűen remek!

A beépített hangszóróról viszont már nem tudunk ilyen jókat mondani. A modell totálian átlagosan szól, ami ebben a termékcsaládban azt takarja, hogy a basszusok gyakorlatilag hallhatatlanok, a megszólalás ennek megfelelően igencsak vékonyka, kopogós, nélkülözve mindenféle természetességet. A hangerőt feltekerve pedig némi zajosodás is érzékelhető. Amennyiben viszont rádugunk egy fülhallgatót, akkor már sokkal jobb a végeredmény, ilyenkor már akár zenehallgatásra is lehet használni a telefont különösebb problémák nélkül.

Kamera: Sokoldalú

Az a hátlapon elhelyezett lencsék azonnal nyilvánvalóvá teszik, hogy az A31 fotózás terén számos lehetőséget kínál. A 48 megapixeles főegység nappal és éjjel is teljesen vállalható minőségű képek elkészítését teszi lehetővé.

Komplex kamerarendszerrel látták el. Forrás: Origo

A 8 megapixeles, ultraszéles látószögű (123 fokos) kamera nagyon jól jön akkor, ha azt szeretnénk, hogy a megszokottnál "több minden" férjen rá a képre. Ez igen hasznos lehet tájképeknél, városnézésnél vagy sport témájú fotóknál. Viszont tény, hogy a kevés fényt ez a lencse nem tolerálja jól, sötétben a zajosodás ugyanis már látványosan jelentkezik.

A kamerája világosban nagyszerű képeket készít! Forrás: Origo

Ellátták egy 5 megapixeles makró kamerával is, amivel világosban egészen pazar szuperközeli anyagok lőhetőek, például egy virágról vagy bogárról. Meg kell említeni még az 5 megapixeles, mélységadatokat gyűjtő szenzort is, amelynek segítségével elmosódott hátterű, portré hatású fotók hozhatóak össze. De csak normális fényviszonyok mellett, sötétben ez a mód ugyanis használhatatlan. Természetesen az előlapi kamerát sem spórolták le róla, de ez a 20 megapixeles egység igen átlagos képminőséget produkál.

De kevés fénynél is lehet vele szuper képeket készíteni. Forrás: Origo

A mobil videós képességei meglehetősen alapszintűek, hiszen be kell érni Full HD felbontással, illetve másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebességgel. Ez pedig a gyors mozgások normális minőségű felvételéhez egyszerűen kevés.

Vélemény

A Samsung A31 egy nagyon stabil, megbízható, sokoldalú képalkotási tulajdonságokkal felvértezett, jó kijelzővel és akksival ellátott középkategóriás modell. Akinek alapvetően játékhoz lenne szüksége egy mobilra, vagy figyelemfelkeltő külsejű termékre vágyik, annak inkább más modellt javasolnánk. Ám, ha valaki multimédiás tartalmak fogyasztásához, vagy általános hétköznapi használathoz keres egy telefont, annak bátran tudjuk ajánlani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről