Kipróbáltuk a kínai cég olcsó telefonját, amellyel újként győzné le a legnagyobb márkákat

tcl 10L, okostelefon, teszt,
Sokoldalú kamerarendszerrel látták el.
Vágólapra másolva!
A kínai TCL konszern több próbálkozást is tett a telefonos univerzum meghódítására. Felvásárolták többek között az Alcatel és BlackBerry márkákat, de az egykori nagy nevekkel nem sikerült az áttörés. A cég 2020-ra úgy határozott, hogy megpróbálkozik a saját brand alatt újra, ami teljesen logikus döntés. Mára a TCL ugyanis a világ egyik legnagyobb tech konglomerátumává vált, többek között a második legnagyobb televíziógyártó lett 2020-ra globálisan, és nagyon fejlődnek a tablet, illetve audió eszközök szektorában is. 
Vágólapra másolva!

A vállalat új telefonjai már Magyarországra is megérkeztek, köztük a legnagyobb figyelmet pedig jó eséllyel a TCL 10L kelti majd. Ez ugyanis 80 000 forintos árával nyilván több emberhez juthat el potenciálisan, mint a nagyobb tudású, ám drágább darabok.

Sokoldalú kamerarendszerrel látták el. Forrás: Origo

De pont emiatt ebben a szegmensben óriási a tülekedés, a kínálat hatalmas, így nagyon kíváncsiak voltunk, hogy van-e esélye az olcsóbb TCL 10L telefonnak ebben az öldöklő küzdelemben.

Külső: Semmi extra

Ez nem az a kategória sajnos, ahol a dizájnerek különösebben kiélhetik magukat, és ez a TCL 10L esetében is világosan látszik. Nincs mit szépíteni a dolgot a külseje meglehetősen unalmas, átlagos, hiszen a már ezerszer alkalmazott megoldásokat vették elő a tervezők. A kávák vékonyak, a kijelző sík, a készülékház és a hátlap is műanyagból készült.

A hátlap csinos. Forrás: Origo

A képernyőbe vágva ott figyel a szelfikamera szigete, de ez a megoldás másfél éve számított figyelemfelkeltő durranásnak. A modell fogása kényelmes, nem csúszik ki a kézből, a gombok stabilak, az összeépítésbe nem lehet belekötni. Található rajta egy töltésre és adatátvitelre szolgáló USB-C port, és szerencsére a fejhallgató csatlakozót sem spórolták le róla.

Kijelző

A képernyőn látszik, hogy próbálták megfogni a költségeket, hiszen a 6,54 inches megjelenítő 2340 x 1080 képpontos felbontása ugyan remek, az viszont már kevésbé, hogy a jobb OLED helyett az IPS LED LCD képalkotási technológiára épül.

A kijelző szabadban is megfelelően olvasható. Forrás: Origo

Emiatt ugyanis be kell érni lényegesen kevésbé kontrasztos képpel, ráadásul a színek fátyolosak, nem olyan átütőek. A betekintési szög rendben van, de nem hibátlan: 160-170 fok környékéről nézve kezdenek el fakulni markánsan a színek. A maximális fényerő csupán 400 nit, ami azt jelenti, hogy napfénynél már alig látunk valamit a kijelzőből. A modell a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését nem teszi lehetővé, de ennek ilyen viszonylag kicsi maximális fényesség mellett sok értelme nem is lenne.

Visszafogott teljesítmény

Hardver fronton előzetesen sem bíztunk a csodában, és a modell (sajnos) igazolta is az elvárásokat. Jó rég volt már, mikor a nyolc magos, 11 nm gyártástechnológiával készülő Qualcomm Snapdragon 665 processzor modernnek számított, az Adreno 610 grafikus chip felett is kezd eljárni az idő, a 6 GB RAM viszont korrekt mennyiség.

Az összeépítés minőségére nem lehet panasz. Forrás: Origo

Az AnTuTu nevű, teljesítmény mérésére szolgáló szintetikus tesztprogramon 171 000 pontot teljesített, ami a 4-5 évvel ezelőtti csúcsmodellek szintje. Mindez pedig a gyakorlati próba során is meglátszik. Az általános feladatokra, tehát netezésre, levelezésre, chatelésre, weblapok olvasgatására, egyszerűbb játékok futtatására bőven megteszi. Nem azt mondjuk, hogy a világ leggyorsabb telefonja, de a sebességre azért általában nem lehet panasz. Ám a komolyabb, 3D grafika már megfekteti, a 4K videókat nem szereti, és a nagy felbontású fotók elkészítésénél is várni kell kínos másodperceket. A modell Android 10 operációs rendszerre épül, amelyet kiegészítettek a gyártó saját kezelőfelületével. Ez jól használható, tud magyarul, és tartalmaz néhány kényelmi extrát is.

Adattárolás, akkumulátor, hang

A 64 GB adattárolásra szolgáló memória mennyisége ebben a ligában teljesen rendben van. Egy-két évig nyugodtan lehet használni, nem kell félni, hogy kifogyunk a tárhelyből. A 4000 mAh akkumulátora közepesen jó, az üzemidő használattól függően 8-12 óra körül alakul, ami nem rossz, de nem is különösebben kiemelkedő, pláne ebben a termékkategóriában. A hangszórója nem túl nagy hangerejű ami nem is nagy baj, mert a hangminőség is nagyon távol van a jótól. Ha rádugunk egy normálisabb fül- vagy fejhallgatót, akkor viszont már sokkal pazarabb a végeredmény.

Kamera

Papíron egészen ígéretesnek tűnt a TCL 10L a fotós teljesítményt tekintve, hiszen került rá egy 48 megapixeles főkamera mellett egy ultraszéles látószögű 8 megapixeles egység, valamint egy makró modul is. Ennek köszönhetően pedig tény és való, hogy az eszköz sokoldalú képalkotást tesz lehetővé, számos lehetőséggel.

Az éjszakát még a főkamera sem kifejezetten szereti. Forrás: Origo

Viszont az is tény, hogy igazán csak nappal, vagy némi fény mellett használható. Az estét még a főkamera sem szereti különösebben, a többi egység pedig ilyenkor gyakorlatilag használhatatlan, hiszen zajos és csúnya lesz a végeredmény. Viszont megfelelő fényviszonyok mellett egész szép és hangulatos képek lőhetőek vele.

Nappal már sokkal jobb a helyzet. Forrás: Origo

A makró segítségével például akár egy virág belsejébe is bebújhatunk. Helyet kapott rajta egy mélységadatokat gyűjtő érzékelő is, ami a portré hatású képek elkészítését teszi lehetővé. Ez a funkció nagyon jól működik, a rendszer nagyon szépen elhomályosítja a hátteret. E téren ez a készülék egyértelműen az élvonalhoz tartozik.

A makróval pedig remek képek lőhetőek. Forrás: Origo

A videós képességei viszont meglehetősen gyengék, be kell érni ugyanis 30 képkockás rögzítési sebességgel. Nem csak 4K, hanem Full HD és HD felbontás esetén is, ez pedig a gyors mozgásokhoz egyszerűen kevés. Az integrált stabilizátorért viszont dicséret jár, ez ebben a kategóriában egyáltalán nem szokványos extra, és sokat segít a kézremegésből fakadó képhibák korrigálásában.

Bizonyítvány

Érdekes telefon lett a TCL L10, hiszen a modell megfizethető, katasztrofálisan gyenge pontja nincs, igaz kiemelkedő erőssége sem. A dizájn, a kijelző, a teljesítmény, a kamerás képességek mind-mind elfogadhatóak, csak valahogy az összhatás tűnik kicsit kevésnek. Egy piacra betörni kívánó új versenyzőtől, pláne ha az olyan háttérrel bír, mint a TCL, az ember azt várná, hogy gurít valami nagyon durva extrával, és/vagy nagyon ráfekszik az igen jó ár/érték arányra, ahogy tette azt a Huawei, a Xiaomi vagy a OnePlus az első időszakban. Az is igaz, hogy 80 000 forintos árcédulával még így sem egy rossz választás ez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről