Új külsővel, megújult kontrollerrel és komoly hardverrel jön a PS5

Playstation 5, PS5, kontroller, konzol, játékkonzol, Sony
Így érkezik a drágábbik, optikai meghajtóval is rendelkező modell.
Vágólapra másolva!
A technológia világában is akadnak olyan termékek, amelyek ki tudtak törni az iparági korlátok közül, és nevüket még azok is ismerik, akik egyébként idegenül mozognak ezen a területen. Ilyen volt korábban a Commodore 64 számítógép, az iPhone telefon, a GoPro akciókamera például, és ebbe a szűk elitbe tartozik a PlayStation is. A Sony által 1994-ben életre hívott játékkonzol forradalmasította az otthoni szórakozást, és persze a komplett játékoskultúrát is.
Vágólapra másolva!

A vállalat az évek során rendszeresen új és új generációkkal jelentkezett, lépést tartva a technológia fejlődésével. 2020 őszére pedig megérett az idő, hogy befusson a legújabb családtag. Így született meg a PlayStation 5, amely már Magyarországon is kapható.

Ár

A PlayStation 5 egy csúcsgép, jobb nála jelenleg nagyon nincs ebben a mezőnyben, amelyet az Xbox Series X masinával együtt vezetnek. Ebből fakadóan azért abszolút érthető, hogy nem egy filléres darabról van szó. A magyar boltokba 185 000 forintos árcímkével került, ami a tudásához képest egyáltalán nem mondható soknak. Egy hasonló teljesítményű hagyományos számítógép ennek a többszörösébe kerül.

Teljesítmény

És ha már itt tartunk: az új PlayStation konzolba 8 magos, AMD Zen 2 alapú módosított rendszerchip került, egyedi AMD RDNA 2-es grafikusvezérlő és 16 GB GDDR6 RAM mellett. A vas által leadott teljesítmény 10,28 teraflops, ami durván két és fél szerese annak, amit az eddigi Sony csúcsgép, a PlayStation 4 Pro produkált.

Emellett az új PS-be prémium szintű SSD meghajtó került, ami már önmagában képes a jelentős sebességnövelésre.

Mindez pedig a valóságban is tetten érhető, azaz szó szerint szemmel látható. A készülék képes másodpercenként 120 képkocka előállítására 4K felbontásban, nagy dinamikatartományban (HDR). A PlayStation 5 konzolra optimalizált játékok egyszerűen szebbek, gyorsabbak, valósághűbbek, több finom részletet tartalmaznak, mint amit a gyártó korábbi eszközeinél megszokhattunk.

Így érkezik a drágábbik, optikai meghajtóval is rendelkező modell. Forrás: Origo

Pedig a színvonal azért már ott is az egeket verdeste, voltak olyan programok, amiknél a szánk tátva maradt a látványtól, és a PS5 még ezt is képes überelni. Természetesen önmagában pusztán a gép nem elég az üdvösséghez. A benne rejlő lehetőségek maximális kiaknázásához szükség van egy megfelelő televízióra is. Tehát olyanra, amely 4K-s, 120 Hz a maximális képfrissítési rátája, HDR támogatású, és ha lehet, akkor teljes értékű HDMI 2.1 csatlakozókkal rendelkezik. Ez utóbbi azért fontos, mert ezek biztosan képesek a már említett, másodpercenkénti 120 4K felbontású képkocka fogadására.

Megújult a vezérlés

A Sony 2020-as játékmasinájának egyik nagy újdonsága a megújult kontroller. Külsőre és elrendezésében hasonlít korábbi társaira, ám kapott néhány remek extra szolgáltatást. Az egyik ilyen, hogy került hangszóró a vezérlő perifériára is. Ettől egy kicsit fáztunk a tesztelés előtt, nem voltunk biztosak abban, hogy nem lesz-e idegesítő ez a megoldás. De hamar meggyőzött a dolog, és kiderült, hogy ez egy jó ötlet. Mint ahogyan az is, hogy adaptívvá tették a két ravasz (L2-R2) ellenállását.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy valós időben állandóan változhat az, hogy mekkora erővel kell megnyomni a ravaszt, attól függően, hogy mi történik a játékban.

A PS5-tel érkező, Astro's Playroom című játékban, ami arra is szolgál, hogy tökéletesen megtanuljuk kezelni a kontrollert, ezt ki rögtön ki is próbálhatjuk, ugyanis ezekkel a ravaszokkal tudunk például nyilazni, és az íj megfeszítésekor tökéletesen érződik a különbség.

Az Astro's Playroom a Playstation univerzum köré álmodott cuki játék. Forrás: Origo

Újdonság még a haptikus visszajelzés is, ami például egy autószimulátornál elég könnyen tetten érhető. Ha az aszfalton megyünk, vagy kiszaladunk az út menti murvába, sárba, akkor a visszajelzés ereje pillanatról pillanatra változik. Ennek köszönhetően értelemszerűen sokkal nehezebb lesz vezetni, irányban tartani a járművet, tehát pont az történik, mint a valóságban, ha valaki lesodródik a jó minőségű útról. Ezek elképesztően jó újítások, amelyet a fejlesztők a jövőben minden bizonnyal ki is fognak használni a PS exkluzív játékokban.

Nem pusztán játékgép

Ma már alapelvárás egy ilyen jellegű készüléktől, hogy tegye lehetővé különféle alkalmazások futtatását, filmek vagy videók lejátszását, illetve zeneszámok megszólaltatását. Minderre a PlayStation 5 is alkalmas, és integrált optikai meghajtója még az elméletileg a legjobb kép- és hangminőséget szavatoló UHD Blu-ray formátumú lemezekkel is elboldogul. Emellett természetesen böngészni is lehet a segítségével, bár az tény, hogy egy ilyen eszközt azért nem feltétlenül erre találták ki.

Figyelemfelkeltő külső és a bizonyítvány

A Sony mindig is odafigyelt arra, hogy a PlayStation konzolok figyelemfelkeltő külsőt kapjanak. Ez a PS 5 esetében sincsen másként, hiszen felújított dizájnnal bír az új készülék. Már most megoszlanak a vélemények az internetes fórumon ezzel kapcsolatban, mert itt jóval bátrabban bántak a tervezők a formákkal, mint a konkurens cégnél.

A Spider-Man: Miles Morales az egyik első játék, amivel kipróbálhattuk az új konzolt. Forrás: Origo

Nagyjából egy hete nyúzzuk a PlayStation 5 gépet, és egyértelműen az az érzésünk, hogy a Sony nagyon odatette ezt a terméket. Minden szempontból előrelépést jelent az elődhöz képest, ami egyébként szintén egy nagyon jó készülék volt. Már most jó pár, a készülékhez optimalizált játék megjelent, és a nagyüzem még csak most kezdődik. 185 000 forint nyilván nem kevés pénz, ám véleményünk szerint ennyit bőven megér.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről