Kipróbáltuk az LG egyik legolcsóbb OLED tévéjét

LG, OLED, tévé, tv. BX, teszt
Az LG BX OLED tv.
Vágólapra másolva!
Az OLED tévék népszerűsége évről-évre nő, de azért még mindig távol vagyunk attól, hogy igazán tömegtermékekről beszélhessünk. Ennek oka pedig elsődlegesen az ár, hiszen az eljárás által produkált képminőség tényleg remek. Az LG, mint a technológia első számú támogatója, és életben tartója 2020 őszén több különleges, de drága modell után piacra dobta az év legolcsóbb OLED televízióját a BX személyében.
Vágólapra másolva!

Milyen a képe?

Az OLED tévék sajátossága, hogy minden egyes képpontban (3840 x 2160 darab van belőle) egyedileg vezérelhető a fény erőssége, illetve akár teljesen ki is kapcsolható az. Ennek következtében mód nyílik a tökéletes fekete (hiszen ha nincs fény, akkor TELJESEN sötét van) és ebből fakadóan a végtelen kontrasztarány megteremtésére.

E megoldás további előnye, hogy nincs a LED LCD tévéknél a háttérvilágításból fakadó, máig tapasztalható állandó derengés, emiatt a színek ragyogóbbnak, markánsabbnak tűnnek.

Az árnyalatok vizsgálatára szolgáló koloriméter nevű műszerrel végzett mérések alapján arra jutottunk, hogy megfelelő beállítások mellett a tónusok csak minimális szinten térnek el az iparági standardoktól. Ebből fakadóan a termék akár professzionális grafikai munkára is alkalmas.

Az LG BX OLED tv. Forrás: Origo

A modell maximális képfrissítési rátája 40 - 120 Hz között váltakozhat. Tehát másodpercenként ennyi képkocka megjelenítését szavatolja a panel, aminél ma nincs jobb érték. Ez egyben azt is jelenti, hogy a készülék támogatja a változó képfrissítési ráta használatát, azaz mindig pontosan annyi képkockával dolgozik, amennyi érkezik a csatlakoztatott eszközből, így például egy számítógépből vagy konzolgépből. Ez pedig nagyon fontos lehet a játékok során, hiszen ennek köszönhetően megszűnik a képkockák duplázódásából fakadó képhiba, illetve el lehet felejteni a zavaró képtörés effektust. A mozgásmegjelenítés során egyébként semmilyen egyéb zavaró anomália nem tapasztalható. Szellemképesedést, akadozottságot, durva elmosódást sem produkált a termék. Az LG BX 4K felbontású, ami 2020-ban meglátásunk szerint tökéletesen elég mindenre, főleg ebben az 55 inches képátlójú kategóriában.

A gyors mozgások megjelenítés során jól teljesít. Forrás: Origo

A részletességgel tehát nincs gond, és a készülék az nagy dinamikatartományú videók, filmek és játékok megjelenítését is támogatja. Mivel a maximális fényerő eléri a 700 nitet, ezért az ilyen, úgynevezett HDR tartalmak megjelenítése kellően látványos. Az tény, hogy e téren a gyártó magasabb kategóriás, drágább készülékei lényegesen jobban teljesítenek, de ezt azért vidáman túl lehet élni.

Milyen a hangja?

Az LG BX esetében maradtak a hagyományos megoldás mellett a mérnökök, azaz ez a készülék is rejtett hangsugárzókat kapott. A 40 wattos integrált hangrendszer erősebb az átlagosnál, valamint rendelkezik két beépített basszus hangsugárzóval. Ennek köszönhetően a mély hangok, a megszokottnál jobban hallhatóak.

De ettől függetlenül még tény, hogy a hangminőség nem tökéletes. A sztereó hangtér nem igazán érzékelhető, és a dinamika is lehetne fajsúlyosabb. Viszont az is igaz, hogy a készülék semmilyen zavaró hanghibát nem produkált.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a termék megkapta az LG exkluzív kalibrációs technológiáját, amely képes a helyiség egy kívánt pontjába koncentrálni a lehető legjobb minőségű hangzást a távirányítón elhelyezett mikrofon segítségével. Természetesen az előzetesen optimalizált hangmódok sem hiányoznak, amelyek között megtalálható egy olyan, ami kiemeli a beszédhangot. Ez pedig filmek, sorozatok esetén nagyon hasznos lehet, ha valamiért nem halljuk kellően tisztán a dialógusokat.

Nagyon okos tévé

Az LG évek óta lelkesen fejleszti saját, exkluzív okostévé rendszerét, a webOS-t amely a készülék kezelésének teljes egészére kiterjed. A rendszer átlátható, szellős, magyarul is tud, a használata még annak sem okozhat semmilyen problémát, aki idegenül mozog az elektronikai eszközök univerzumában. A távirányító maradt az évek óta jól bevált Magic Remote nevű kiegészítő. Ennek sajátossága, hogy felszerelték mozgásérzékelős szenzorokkal, így a levegőben mutogatva lehet irányítani a képernyőn megjelenő nyilat. Ez elsőre egy kicsit szokatlannak tűnik, de hamar bele lehet jönni a navigációba.

A webOS okostévé platform jól használható. Forrás: Origo

A webOS 5.0 rendszer egyik komoly extrája, hogy segítségével a televízió egyszerűen beilleszthető egy okos otthon rendszerbe. Az ehhez csatlakoztatott eszközök pedig a tévén keresztül vezérelhetőek, ellenőrizhetőek. További érdekes extra az úgynevezett Sportriasztás funkció. Ennek keretein belül megadható egy kedvenc csapat vagy bajnokság, és ha kezdődik egy aktuális mérkőzés, akkor arról a tv automatikusan tájékoztat. Emellett a modell képes az eredményt is feltüntetni a képernyőn, még akkor is, ha nem is a meccset nézzük. Szintén érdekes extra az úgynevezett képernyőtükrözés. Ennek segítségével a Miracast technológiát támogató mobil eszközök képe vezeték nélküli úton, gyakorlatilag egy gombnyomással megjeleníthető a nagy tévéképernyőn vezeték használata nélkül.

Elegáns megjelenés

Az LG kínálatában vannak extravagáns külsejű OLED tévék, de a BX esetében maradtak a visszafogott, elegáns formatervezési irányzatnál a döntéshozók. A letisztult, sallangmentes külsőnek köszönhetően nem annyira figyelemfelkeltő mint drágább kartársai, de lehet, hogy ez nem is baj. Ennek köszönhetően ugyanis harmonikusan integrálható gyakorlatilag bármilyen típusú belső térbe.

A dizájn visszafogott. Forrás: Origo

A ki- és bemenetek terén nem lehet ok panaszra, minden van ami ahhoz szükséges, hogy egy játékkonzolt, DVD- vagy Blu-ray lejátszót, számítógépet, illetve külső hangrendszert gyorsan és egyszerűen csatlakoztatni lehessen. Még a legmodernebbnek számító HDMI 2.1 csatlakozókat sem spórolták le a termékről, ami elsősorban azok számára lehet fontos, akik játékra használnák ezt a televíziót.

Ár

Az LG BX 55 inches változata jelenleg 350 000 forintba kerül, amivel a legolcsóbb idei OLED tévék egyike. A viszonylag alacsony ár viszont a termék tudásán nem nagyon látszik meg. A kép minősége egyszerűen pazar, a kezelés remek, és a hang minőségével sincs különösebb probléma.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!