Megjelent az idei év utolsó Firefoxa

mozilla firefox 84
Mozilla Firefox 84
Vágólapra másolva!
Óriási sebességnövekedést kapnak az új típusú Maceket használók.
Vágólapra másolva!

Kedd délután elérhetővé vált a Firefox 84, ez a Mozilla böngészőjének idei utolsó főverziója. Az abszolút legnagyobb újítása, hogy az Apple M1 rendszerlapkával szerelt Maceket használók emuláció helyett már natívan futtathatják, amely óriási sebességbeli előrelépést hoz: 2,5× gyorsabb indulást és felére csökkent válaszidőt tapasztalhatnak az érintett internetezők.

Mozilla Firefox 84 Forrás: Origo

A másik fontos újítás, hogy macOS és Windows rendszereken az Intel Gen5 és Gen6 integrált grafikus vezérlők esetében is aktívvá vált a weblapok gyorsabb és hatékonyabb összeállításáért felelős WebRender komponens, így elvileg már az Intel 2010 óta megjelent összes asztali PC-s és laptopos processzorának esetében ez végzi az oldalak megjelenítését.

A témánál tartva Linuxon a GNOME/X11 kombináció használata esetén elérhetővé vált a hardveresen gyorsított megjelenítés, továbbá újabb memóriakezelési eljárásoknak köszönhetően a böngésző általánosságban véve is gyorsulhatott az alternatív rendszeren.

Végül megemlítendő, hogy a mostani főverzió az utolsó, amely még támogatja a 2020. december 31-én végleg elbúcsúzó Adobe Flash beépülőt, az egy hónap múlva érkező Firefox 85 már semmilyen szín alatt sem lesz hajlandó futtatni azt, hiába van telepítve a számítógépre.

Windowson és macOS-en a Firefox már telepített példányai automatikusan frissülnek az új verzióra, míg Linuxon elképzelhető, hogy a disztribúció csomagfrissítőjét kell igénybe venni a beszerzéséhez. A böngésző telepítőkészlete a hivatalos webhely mellett az ORIGO Szoftverbázisról is letölthető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről