Kirabolják a Diebold pénzautomatákat

Vége az XP-nek, mi lesz a bankautomatákkal? ATM, pénzautomata, Windows
ATM bankautomata bankfiók
Vágólapra másolva!
A gyártó saját szoftverét használják a fosztogatók.
Vágólapra másolva!

Riasztást adott ki a ProCash 2050xs USB pénzautomatákat használó ügyfelei számára a Diebold Nixdorf, a vállalat szerint egyes meg nem nevezett európai országokban új módon kezdték fosztogatni a kérdéses gépeket. Az ATM-ekben lévő készpénz többféle módon is ellopható lehet, jelen esetben egy black box módszerről van szó: a támadók miniszámítógépet csatlakoztatnak a bankautomaták alaplapjához, majd ezen keresztül pénzkiadási parancsot adnak a kasszarészüknek.

A kép csak illusztráció Forrás: Origo

A tájékoztatás szerint a jelen támadás során a támadók vagy kulccsal kinyitják a gépek fedelét, vagy megfúrják a megfelelő helyen a külső borításukat, majd USB-kábellel csatlakoztatják a miniszámítógépüket. A támadás érdekessége, hogy a bűnözők látszólag a Diebold saját fejlesztésű, valamilyen úton-módon kiszivárgott szoftverét használják az ATM-ek kiürítésére.

A bűnözők 23 másodpercenként akár 40 bankjegyet is kiadathatnak a gépekkel, így pár percnyi zavartalan ügyködés esetén egy kisebb vagyont is kiszedhetnek belőlük.

A gyártó számos javaslatot tett a bankok számára a támadás megnehezítésére vagy megakadályozására, a jelek szerint javarészt az informatikusaikon múlik, hogy sikerül-e ezeket implementálni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről