Nem mostanában tér vissza iOS-re a Fortnite

epic games fortnite videojáték
Fortnite
Vágólapra másolva!
Egy évig nem regisztrálhat új App Store fejlesztői fiókot az Epic.
Vágólapra másolva!

Folytatódik az Epic vs. Apple háború. A körülbelül egy hónapja kitört csetepaté oka, hogy az Epic szerint túlságosan magas az App Store mikrotranzakciókból lecsípett 30% jutaléka, továbbá az Apple verseny- és fogyasztóellenes módon tiltja a fejlesztők számára az alternatív fizetési lehetőségek felkínálását az appjaikban.

Fortnite Forrás: Epic Games

A közelmúltban két fejlemény is történt az ügyben. Elsőként is az Apple szó szerint letolvajozta a bíróságon az Epicet, hogy az iPhone és iPad eszközökön futó Fortnite-ban alternatív fizetési lehetőséget kínált fel a gamerek számára. Ez szándékos provokáció volt az Epic részéről, a lépéssel rákényszerítette az Apple-t, hogy kitegye a sikerjáték szűrét az App Store-ból, és megindíthassa a vállalat ellen a jogi hadjáratát.

A kettes számú újdonság, hogy a Fortnite nem mostanában fog visszatérni az App Store kínálatába: az Apple nemrég az Unreal játékmotor fejlesztésére használton kívül az Epic minden fejlesztői fiókját törölte, és 12 hónapig arra sem fog lehetőséget adni a cégnek, hogy másikat próbáljon regisztrálni. Az Epic válaszul megkérte a bírót, hogy tiltsa el ettől a magatartástól Apple-t.

Ez egy újabb kísérlet az Epic megleckéztetésére: ha nem lép közbe a bíró, akkor a játékfejlesztő a következő év során garantáltan több száz millió dollárnyi bevételtől fog elesni azzal, hogy nem lesz elérhető iOS-es eszközökre a Fortnite.

A bíró a múlt hónap végén azt javasolta az Epicnek, hogy az Apple szabályait betartva tegye vissza a Fortnite-ot az App Store-ba. Ez két okból is előnyös volna számára: egyrészt a pereskedés ideje alatt sem esne el az iOS-es bevételtől, másrészt pedig amennyiben számára kedvezően alakulna a per, akkor az Apple utólag kifizetheti a jutalék unfair módon elvont részét.

Ezt az Epic visszautasította, most pedig az Apple próbál tenni arról, hogy jó ideig ne is gondolhassa meg magát a fejlesztőcég.

A Fortnite tavaly 1,8 milliárd dollár bevételt termelt, a hírek szerint ennek az összegnek körülbelül a harmada érkezett az iPhone és iPad eszközökön játszóktól.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!