Vége a sötét web legnagyobb illegális piacterének

darkmarket
Ez a látvány fogadja a DarkMarket látogatóit
Vágólapra másolva!
Letartóztatták a vélt üzemeltetőjét, lefoglalták a szervereket.
Vágólapra másolva!

Nagy sikerrel zárult egy nemzetközi rendőrségi akció, az Europol által koordinált művelet során számos ország bűnüldöző szervei képesek voltak lekapcsolni a sötét web legnagyobb piacterét. A tájékoztatás szerint a DarkMarket 500 ezer felhasználóval és 2400 eladóval rendelkezett, a rajta megkötött 320 ezer üzlet során pedig 50 milliárd forintnál is több pénz cserélt gazdát. A fizetés kriptovalutákban történt, a fenti összeg a közlemény kiadásakor aktuális árfolyamaik alapján lett kiszámolva.

Ez a látvány fogadja a DarkMarket látogatóit Forrás: Europol

A piactéren elsősorban drogokkal, hamisított készpénzzel, lopott bankkártyaadatokkal, továbbá kártevő szoftverekkel kereskedtek. A nemzetközi akció kezdő mozzanataként a német rendőrség Oldenburgban letartóztatott egy ausztrál férfit, az állítólagos tulajdonos és üzemeltető forgalomból való kivonását követően pedig Moldovában és Ukrajnában lefoglalták a DarkMarket húsz szerverét.

A sötét webes piactér linkjét betöltőket egy értesítés fogadja a rendőrségi akcióról. Egyelőre nem világos, hogy a lefoglalt szervereken található információk képesek lesznek-e az eladók és a vevők nyomára vezetni a rendőröket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről