A csúcsra tör a Xiaomi ezzel a telefonnal

Xiaomi, Mi 11 Ultra, okostelefon, mobil, teszt
A Xiaomi igazi csúcstelefont tett le az asztalra.
Vágólapra másolva!
A Xiaomi márkát évekkel ezelőtt hazánkban csak a beavatottak ismerték, azonban mostanra a cég megkerülhetetlenné vált Magyarországon is. A vállalat tehát itthon is meglehetősen népszerű, a termékeikre rengetegen kíváncsiak, és így sokan várták az új csúcstelefonjukat is, amely 2021 tavaszának végén érkezett meg a magyar boltokba. Ez a Xiaomi Mi 11 Ultra, amelyről mi is megállapíthattuk, hogy nem egy szokványos készülék.
Vágólapra másolva!

Manapság a dizájnerek egyik nagy kihívása, hogy valahogy egyedi külsejű felső kategóriás mobilt próbálnak tervezni. Sokan ezen megbuknak, de a Xiaomi mesteremberei remek munkát végeztek, hiszen sikerült egy szokatlan megjelenésű terméket letenni az asztalra. Köszönhetően annak, hogy a hátlapra egy nagyon hangsúlyos kamerarendszert építettek, amely mellé ráadásul pakoltak egy apró 1,1 inches másodlagos OLED kijelzőt is. Az előlap is modernitást sugall, hiszen a kávák igen vékonyak, a sarkok kerekítettek, a képernyő pedig szelíden ráhajlik a fém készülékházra. Szóval a megjelenés remek, ez mobil tényleg képes arra, hogy jelezze felhasználójának státuszát, hogy ez tényleg egy különleges és ebből fakadóan drága termék.

Sokkoló hátlapi kamerarendszert kapott egy extra kijelzővel. Forrás: Origo

A modellnél végre odafigyeltek arra, hogy ellenálljon a külső behatásoknak, azaz bírja a vizet, a sarat, a port, és azt is, ha a földre pottyan. Ezt egyébként hivatalosan is megerősítették, hiszen megkapta az IP68 minősítést, ami erről tanúskodik. Természetesen USB C-típusú csatlakozóval látták el, a dobozából pedig a töltőt sem spórolták ki, ami manapság pedig nagy divat. Viszont egy másik ostoba trend előtt sajnos fejet hajtottak a Xiaomi mérnökei, hiszen a hagyományos fejhallgató portot lespórolták róla. Az összeépítés minősége egyébként kifogástalan, a gombok jó helyen vannak, elérhetőek egy kezes használat során is és nem is lötyögnek.

Brutális teljesítmény

A sokkoló külsőhöz sokkoló teljesítmény társul, a Xiaomi Mi 11 Ultra ugyanis jelenleg a világ legerősebb telefonja, köszönhetően az alkalmazott legmodernebb Snapdragon 888 chipsetnek, amely mellé 12 GB (!!) DDR5 RAM-ot, és egy Adreno 660 grafikus vezérlőt pakoltak. A jelenlegi legfejlettebb 5G mobilkommunikációs szabványt támogató készülék ebből fakadóan túlzás nélkül mindenre alkalmas, amire manapság egy mobilt használhatnak.

Xiaomi Mi 11 Ultra. Forrás: Origo

Legyen szó nagyfelbontású HDR filmekről vagy fotókról, csúcsgrafikás játékokról, videóvágásról, képszerkesztésről navigációról, chatelésről, videókonferenciáról, esetleg böngészésről, minden app hibátlanul fut. Amikor nagyon pörög a hardver akkor bizony előfordulhat a készülékház átmelegedésre, de ez sosem válik túlságosan zavaróvá. A beépített hangszóró teljesítménye kellően nagy, úgyhogy a masina kellően hangos. Ráadásul meglepően jól is szól, a basszusok is szépen brummognak, emiatt akár zenehallgatásra is alkalmas a készülék, ha nincsenek valakinek túlzott igényei. Mert hát a fizikai törvényeit nem sikerült áthágni, szóval azért némi aránytalanság még mindig tapasztalható, és az is tény, hogy a mobil hajlamos elkenni, összemosni a finomabb részleteket.

A masina 256 gigabyte-nyi adattárolásra szolgáló memóriát kapott, ami a személyes tapasztalataink szerint évekig elég lehet arra átlagos használat mellett, hogy ne kelljen foglalkozni azzal, hogy hova is tegye a felhasználó az appokat, a fotóit és videóit. 5000 mAh-s akkumulátorral látták el, és ez a kapacitás ma már nem számít extrémen soknak. Ez a telep nagyjából hét-tizenegy órányi működésre energia eltárolását szavatolja a használati módtól függően, szóval azért arról sajnos szó nincs, hogy egy teljes napot ki lehetne vele húzni töltögetés nélkül.

Szuper képminőség

A várakozásoknak megfelelően egészen remek kijelzőt kapott a termék. A végtelen kontraszt megteremtésére képes, 6,81 inches, tehát elég hatalmas OLED képernyő 1440 x 3200 képpont megjelenítésére képes, ami a megszokottnál lényegesen nagyobb felbontás.

A Xiaomi igazi csúcstelefont tett le az asztalra. Forrás: Origo

A részletesség tehát kiemelkedő, a képi világ borotvaéles, a színek ragyogóak, természetesek. Az 1700 nites maximális fényerőnek hála, pedig az úgynevezett nagy dinamikatartományú anyagok visszaadása is igen-igen látványos. A mozgásmegjelenítés hibátlan, és a 120 Hz-es képfrissítési rátának köszönhetően a lapozás, scrollozás sokkal finomabb annál, mint amit korábban tapasztalhattunk, a betekintési szög pedig a tapasztalataink szerint tökéletes.

Kiemelkedő kamera

A hátlapi kamerarendszer nem csak külsőre tűnik extrának, hanem a tudása is az. Az éjjel-nappal igen jól használható főkamerával akár 50 megapixeles, tehát hatalmas felbontású fotók is lőhetőek.

A képalkotásban jól teljesít. Forrás: Origo

Emellett került rá egy ultraszéles látószögű lencse is, valamint egy zoom kamera, amellyel minőségromlás nélkül készíthetőek akár 5x nagyítású fotók is. A cég ugyan azt ígéri, hogy egy hibrid zoom technológia révén, azaz valami szoftveres varázslattal akár 120-szoros nagyítás is elérhető hibátlan minőségben, de mi arra jutottunk, hogy ez nem igaz.

Remek fotók elkészítését teszi lehetővé. Forrás: Origo

Akkor már bizony eléggé elmosódott, "kásás" lesz a látvány. A masinával természetesen lehet szelfiket is lőni, ami sokak számára vonzó lehet. Mint ahogy az is, hogy akár 8K felbontású videók is összehozhatóak a segítségével, igaz csak másodpercenkénti 24 képkockás rögzítési sebességgel, ami azért a gyors mozgásokhoz kevés. Viszont a 4K vagy Full HD esetében ez sem gond, és a lassítás, valamint szuperlassítás mód sem hiányzik.

Akár este is használható. Forrás: Origo

A stabilizátornak köszönhetően pedig akár mozgás közben, kézből is lehet videózgatni, hiszen ez a technológia egészen hatékonyan képes orvosolni a remegésből fakadó képi anomáliákat.

Ár és értékelés

A Xiaomi Mi 11 Ultra tehát tényleg egy igazi 2021-es toptelefon, amelynek gyenge pontja nincs egyáltalán. A képernyője és a teljesítménye világszínvonalú, a kamerája pazar, az akkumulátor és a hang is rendben van. Viszont mindennek ára, igen súlyos ára van. Európában 1200 eurós, azaz mintegy 420 000 forintos hivatalos ajánlott fogyasztói áron hozzák forgalomba. Ez pedig csúcsmobil ide vagy oda, elég magas összeg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről