Búcsúznak a Google netszóró ballonjai

google project loon internet ballon 4g lte
Google Project Loon
Vágólapra másolva!
Hoppon maradtak az elszigetelt közösségek, de nem technikai okból.
Vágólapra másolva!

A Google leánycégeként működő, kísérleti projektekkel foglalkozó „X" legismertebb kezdeményezése a 2013-ban bejelentett Project Loon. Ennek keretében lebegő bázisállomások segítségével elsősorban olyan közösségek számára kívántak netszolgáltatást nyújtani, amelyek túlságosan távoli helyeken élnek ahhoz, hogy bárkinek is megérje klasszikus infrastruktúrát építeni a kiszolgálásukra. Emellett a ballonok természeti katasztrófák idején is jól jöhettek volna a normál távközlési szolgáltatások helyreállításáig.

Google Project Loon Forrás: Google

A vállalat most bejelentette, hogy sok évnyi munka és jó néhány a technológia iránt komolyan érdeklődő szolgáltatópartner támogatásának megszerzése ellenére vége a Project Loonnak, a kenyai tesztüzemében résztvevő ballonok március elsején befejezik a tevékenységüket.

Búcsúajándékként a vállalat 10 millió dollár támogatást bocsát az olyan kenyai nonprofitok és vállalkozások számára, amelyek távközlési lehetőségeket, internetet, oktatást, vállalkozói ismereteket próbálnak juttatni a periférián élő lakosok számára.

A Project Loon leállításának okát a költség jelenti: maga a netszórási technológia meglehetősen korrektül működött, de olyan költségekkel járt a ballonok üzemeltetése, hogy nem sikerült hosszú távon életképes üzleti modellt találni hozzá.

Az újból pórul járt közösségek számára a jövőben az egyre olcsóbbá váló műholdas internet jelentheti a megoldást, vagy legalábbis ezen a ponton jobb opció látszólag nincs a terítéken.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről