A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Már a fogmosáshoz is jól jöhet egy okostelefon

okos, fogkefe, oral-b, IO9
Az okos fogkefe nem nagyobb, mint egy sima elektromos fogkefe.
Vágólapra másolva!
Kipróbáltunk egy okos fogkefét. Egy olyan termékkategória képviselőjét, amiről nemrég még azt sem tudtuk, hogy létezik. De lássuk, ven-e értelme.
Vágólapra másolva!

Az okos otthon rendszerek egyre jobban elterjednek és lassan már nincs olyan helysége a lakásnak, ahova ne vásárolhatnánk valami olyan műszaki berendezést, ami így, vagy úgy mér, elemez és ami a legfontosabb, kapcsolatot teremt az okostelefonunkkal. A fürdőszoba sem kerülte ezt a sorsot, mert nem olyan rég megjelentek a piacon az okos fogkefék.

Az okos fogkefe nem nagyobb, mint egy sima elektromos fogkefe. Forrás: Origo

Hogy mik is ezek és van-e egyáltalán értelmük, annak a kategória egyik csúcsát képviselő Oral-B IO9-es segítségével jártunk utána.

Mitől okos egy fogkefe

Az „okos" jelzőt ma már szinte mindenre ráaggatják a gyártók, hiszen ez egy olyan hívószó, amivel azonnal fel lehet kelteni az érdeklődést bármilyen termék iránt. Jelen estben viszont nem egy egyszerű okostelefonos app és Bluetooth kapcsolat van a háttérben, ami megmondja, amit úgyis tudunk, például, hogy hányszor mostunk fogat tegnap.

Így néz ki a doboza. Forrás: Origo

Az Oral-B IO szériája tele van pakolva szenzorokkal, ami a megfelelő fogmosási technikát is segít kialakítani és azt is meg tudja mutatni, hogy adott pillanatban épp hol tartunk a fogmosás folyamatában.

Mi van a dobozban?

Az Oral-B-IO9 doboza jóval nagyobb, mint egy egyszerű elektromos fogkefe doboza, ami azért van, mert ebben a dobozban nem csak egy fogkefe van. Találunk benne a fogkefe és a tartozék fej mellett még egy normál töltőt, egy két cserefej tárolására szolgáló fejtartót és még valamit, ami úgy néz ki, mint egy szemüvegtok.

A készletben a sima töltőállvány mellett, hordozható, töltős tokot is találunk. Forrás: Origo

Ez valójában egy úti tok, amibe betehetjük a fogkefét, ha elutazunk valahová. Ez a tok töltőként is működhet, ha csatlakoztatjuk a tartozék kábelét a hálózatra így hosszabb tartózkodás esetén sem kell félnünk, hogy lemerül a fogkefénk.

Mossunk fogat!

Miután kicsomagoltuk a fogkefét, telepítenünk kell a hozzá tartozó applikációt a telefonunkra és párosítani vele a készüléket. Ez egy pillanat műve és ezek után nincs is más dolgunk, mint fogat mosni. Illetve előbb még ki kell választanunk, hogy milyen módot szeretnénk használni. Választhatunk itt a napi fogmosás, az érzékeny tisztítás, a fogfehérítés vagy akár a nyelvtisztítás között is, és a fogkefe a kiválasztott módnak megfelelően állítja be majd a mozgási intenzitását. De a lényeg nem itt van. Az érdekes funkció egyrészt a fogkefe nyakán körben húzódó LED-csík, amin tetszőleges színt állíthatunk be magunknak – elkerülve így, hogy más fogkeféjével mossunk fogat, ha a családban több ilyen is van.

A beállítási folyamat az okostelefonon keresztül elég egyszerű. Forrás: Origo

Ez a szín akkor világít, ha a fogmosást elkezdjük és abban a pillanatban, amikor a fogkefét a megfelelő erővel a fogunkhoz nyomjuk, a LED zöldre vált és egészen addig zöld is marad, amíg a megfelelő erővel mossuk a fogunkat.

Ha a nyomás túl erős, akkor a LED pirosra vált, ha pedig túl gyenge, akkor az általunk kiválasztott szín váltja a zöldet, így mindig pontosan látjuk, hogy jól mossuk-e a fogunkat.

Emellett pedig rendszer félperces időközönként pulzálással jelzi a mosással töltött időt, amit egyébként a készülék „hasán" található színes kijelzőn is mutat. Itt jeleíti meg a töltöttséget, a mosás módját és azt, hogy jól végeztük-e a aktuális fogmosást. Ha igen, akkor egy mosolygó arc jelenik itt meg, ha viszont nem, akkor az ikon „szája" enyhe rosszallást mutat majd.

Baloldalt a mosás közben nyújtott segítség, jobboldalt pedig az "eredményhirdetés" Forrás: Origo

Mindezek a folyamatok kaphatnak még egy extra dimenziót, ha fogápolás közben a telefonunkat is bekapcsoljuk. A telefon kijelzőjén ugyanis – ha az párosítva van a fogkefével – megjelenik a teljes fogsorunk és ezen a rendszer mutatja, hogy éppen hol tartunk, milyen fázisban és milyen nyomással mossuk a fogunkat. Ezt érdemes legalább egyszer kipróbálni, mert a rendszer által javasolt technikát érdemes megtanulni akkor is, ha nem akarunk minden alkalommal okostelefonnal nekilátni a reggeli-esti készülődésnek.

Összegzés

Okos fogkefe nélkül sok ezer évig megvolt az emberiség és mégis túlélte a mindennapok viszontagságait. De persze ez a mondat leírható a civilizáció nagyok vívmányával kapcsolatban, amit ennek ellenére nagyon is hasznos találmányok. Mi az Oral-B IO9-es okos fogkefét is a hasznosak közé sorolnánk, mert amellett, hogy a mágneses vezérlésű keféjével viszonylag kis ügyességgel is sokkal hatékonyabban használhatjuk, mint egy hagyományos fogkefét, még a helyes mozdulatot és nyomáserősséget is segít elsajátítani.

Nem beszélve arról, hogy a mániákus medálgyűjők is imádni fogják, mert az applikációjában rengeteg apró díjat lehet elnyerni alapos fogmosásért, vagy akár csak korán kelésért is.

Mindez a rengeteg extra sajnos nem olcsó, mert az Oral-B IO9 jelenleg közel 120 000 forintos áron kapható például az Emag kínálatában. Ennél biztosan találunk olcsóbb megoldást arra, hogy megtanuljuk, mennyire kell a fogkefét a fogukra nyomni, de szórakoztatóbb rendszert már nem valószínű.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!