Ezek voltak a Facebook eddigi legnagyobb leállásai

Vágólapra másolva!
A Facebook és kapcsolt szolgáltatásai szinte a kezdetektől problémásak voltak, azonban ahogy egyre több felhasználót vonzott be a közösségi médiában monopóliummá váló cég, úgy váltak ezek egyre súlyosabbá. Azonban volt már a mostaninál hosszabb leállás is.
Vágólapra másolva!

A hatását tekintve nyilvánvalóan a mostani, 2021-es leállás volt a legnagyobb, hiszen több mint 3,5 milliárd felhasználót érintett, ráadásul a Facebookon kívül a WhatsApp, az Instagram és az Oculus felhasználóit is, valamint minden mást ahova Facebook-azonosítóval jelentkezünk be.

A mostani leállás:

  • nagyjából 6 órán keresztül tartott,
  • percenként körülbelül 164 ezer dollár bevételkiesést okozott a cégnek,
  • körülbelül 47,3 milliárd dollár tűnt el a cég értékéből,
  • és Mark Zuckerberg, aki 14%-os tulajdonrésszel rendelkezik, nagyjából 6 milliárd dollárt vesztett részvényei értékéből
Forrás: Business Insider

De persze közel sem ez volt az első:

  • A szolgáltatás 2004-es indulását követően folyamatosan voltak kisebb-nagyobb kimaradások.
  • 2007-ben szándékosan kapcsolták ki az oldalt, hogy megoldjanak egy problémát. Ez jó lehetőséget adott az akkor mindössze 1 éves Twitternek, hogy rögtön népszerűbbé váljon.
  • Az első igazán nagy azonban három évvel később, 2008-ban ütött be. A közösségi óriásnak ekkor körülbelül 80 millió felhasználója volt, akik közel egy napig nem tudták elérni az oldalt. A helyzetet egy programhiba okozta. A dolgot aztán megoldották, de mivel ilyenkor még közel sem volt olyan kifinomult a Facebook rendszere, a problémák megoldásához rendszeresen le kellett állítani és újraindítani az oldalt.
  • 2010-ben a Facebooknak már körülbelül 500 különböző helyen voltak szerverei, és ezek között kialakult egy nehezen behatárolható hálózati probléma. Igaz, némileg jobban teljesítettek a cég mérnökei, ugyanis csak nagyjából két órát állt a szolgáltatás, a megoldást pedig ezúttal a jól bevált módszer, a leállítás és újraindítás jelentette.
  • 2013-ban egy "hálózati karbantartás" miatt a felhasználók olvasni ugyan tudtak, de posztolni már nem, és mindez körülbelül 4 órán keresztül tartott. Viszont a Facebook ekkorra már annyira kiterjedt volt, hogy a "karbantartás" mintegy 3500 másik oldal működését befolyásolta negatívan.
  • 2014-ben aztán sorozatban jöttek a hibák, nyáron pár héten belül kétszer is megállt az oldal körülbelül 30-40 percre, ami érintette az okostelefonos alkalmazásokat és a bejelentkezési rendszereket is.
  • 2015-ben 50 percre ütötte ki a Facebookot és számos kapcsolt szolgáltatását az, hogy a cég mérnökei megváltoztattak néhány belső konfigurációt. Mivel a Facebook leállásai egyre gyakoribbá váltak, sokan azt gyanították, hogy külsős támadások érik a közösségi oldalt, ezt azonban hivatalosan cáfolták.
  • 2019-ben aztán időben a leghosszabb kimaradás jött, ami 14 órán keresztül tartott. Igaz, ez akkor nem jelentett teljes leállást: valakinek ugyan egyáltalán nem működött az oldalt, valakinek viszont legalább részben használhatóak maradtak bizonyos funkciók. Azonban ekkor már érintett volt a Facebook, az Instagram, a WhatsApp valamint minden olyan szolgáltatás is, amik a bejelentkezést használják, és összességében 2,3 milliárd felhasználója volt a közösségi óriásnak.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!