Egy régi kedvenc visszatérése - hazánkba érkezik a Honor 50

honor 50
Vágólapra másolva!
Régóta bizonytalan helyzet végére tehetünk pontot azzal, hogy a Magyarországon is nagyon népszerű, főleg a fiatalok körében kedvelt Honor kijelentette a prágai bemutatón, hogy több új készülékkel is érkezik Magyarországra a következő hetekben, amiken ráadásul hiánytalanul elérhetőek lesznek a Google szolgáltatásai.
Vágólapra másolva!

Nem szeretnénk hosszasan belemenni a Huawei és a Honor előtörténetébe, de sokak számára bizonyára világos, hogy egykor a két kínai márka még egy családot alkotott: a Huawei volt az anyacég, a Honor pedig a fiatalosabb, kísérletezősebb márka, de valójában kisebb-nagyobb különbségekkel ugyanazokat a telefonokat árulták.

Aztán persze az Egyesült Államok és Kína összekülönbözött bizonyos dolgokon, aminek következtében érkezett egy nagy kereskedelmi embargó a Huawei-re, aminek következtében pedig a kínai cég nem használhatta többé a Google szolgáltatásait, és számos más technológiához is elvesztette a hozzáférést.

A helyzetet végül részben úgy oldották fel, hogy a Huawei eladta a Honor almárkáját, ami így most már külön cégként tud működni, és teljes életet élhet a piacon. Ennek megfelelően több mint két év után most Európába is elhozta a cég az új készülékét, ami a korábbi hagyományoknak megfelelően egyszerűen a névből és a számból áll, így szimplán csak Honor 50-nek kell hívni.

A háttér miatt nem kell aggódni

Az biztos, hogy a Honor 50 első ránézésre impresszívnek tűnik. Fontos megemlíteni, hogy jelen esetben nem egy csúcskategóriás készülékről beszélünk, hanem inkább a középkategória tetejét célozta a gyártó, de az utóbbi években megszokhattuk, hogy ezen a szinten már bőven nincs mire panaszkodni.

Forrás: Honor

A kijelző például kifejezetten elképesztő, hiszen a 6,57 hüvelykes OLED-panel képes a 120Hz-es képfrissítésre, amit ráadásul szoftverből dinamikusan szabályoz, hogy egyszerre nyújtson gördülékeny élményt és még az akksival is spóroljon. A kávák kifejezetten vékonyak, a fényerő első ránézésre teljesen rendben van, a színhűség pedig kiváló.

Ráadásul a képernyő szépen ráhalik az oldallapokra, így már ránézésre is remek látványt nyújt a telefon.

Emellé kapunk egy kijelzőbe vájt, 32 megapixeles szelfikamerát, hátulra pedig összesen négy lencse jutott. A főkamera 108 megapixeles, ami mellé érkezik egy 8 megapixeles ultraszéles látószögű egység, valamint egy 2 megapixeles makró, és egy szintén 2 megapixeles mélységélességet segítő szenzor.

Van Google és 5G is

Ami azonban a két legnagyobb előnye az egykori testvérmárka Huawei-jel szemben, hogy a Honor telefonjain hiánytalanul megtalálható a teljes Android-élmény, annak minden szolgáltatásával és alkalmazásával együtt. Ezen kívül a Honor 50 támogatja az 5G-s hálózatokat is, amiről az embargó miatt a Huawei-nek szintén le kell mondani, így tehát tulajdonképpen minden rendelkezésre áll, amire csak szükség lehet a középtávoli jövőben.

És akkor ezen a ponton el kell mondani, hogy a Huawei és a Honor ugyan hivatalosan két külön cég, de aki a kezébe veszi és használni kezdi az új Honor 50-et, az rögtön otthon fogja érezni magát, ha korábban a Huawei készülékeit használta. A kezelőfelület, a kinézet, a működés, az apróságok szinte mind megegyeznek, így igazából azt lehet mondani, hogy ha valaki most megszokásból egy új Huawei-telefont szeretne (mert mondjuk nem akar más gyártóval barátkozni), csak nem szeretne lemondani a Google-ről és az 5G-ről, akkor annak a Honor 50-et kell megvennie.

Forrás: Honor

Az egyetlen kifogásunk talán az lehet, hogy a Honor már nem áraz annyira kedvezően, mint néhány évvel ezelőtt - vagy inkább mondhatjuk, hogy a többi kínai gyártó menet közben nagyon feljött az egykori ár/teljesítmény bajnok nyakára. Mindenesetre a helyzet így sem vészes: a szerényebb (de nagyjából bőven elég) 6 gigabájt memóriával és 128 gigabájt tárhellyel szerelt változatot 190 ezer forintért, a nagyobbik, 8 gigájt memóriás és 256 gigabájt tárhelyes verziót pedig 220 ezer forintért lehet majd hazavinni Magyarországon.

Aki ezt sokallná, annak érkezik a szintén nagyon potensnek tűni Honor 50 Lite, kicsit gyengébb központi processzorral, és "csak" 6 gigabájt memóriával és 128 gigabájt tárhellyel (viszont szép kijelzővel és minimális kávákkal), amit már 110 ezer forintért meg lehet majd venni. Természetesen mindkét készülékre igyekszünk visszatérni a jövőben egy részletesebb tesz erejéig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!