A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kvantumpontok és nanokristályok. Misztikum, vagy a tévézés jövője?

LG, Qned, teszt, tévé, QNED91, MiniLED, Nanocell tv
Falra is akasztható.
Vágólapra másolva!
Jelenleg a globális és a hazai televíziós piac egyik legerősebb szereplője az LG. Nem is érdemtelenül, hiszen a vállalat irgalmatlan mennyiségű pénzt és energiát fordít fejlesztésre, ami időről időre evolúciós ugrást jelentő technológiákban és késztermékekben materializálódik.
Vágólapra másolva!

A vállalat amellett, hogy az OLED képalkotási eljárás első számú támogatója, nem hanyagolta el a hagyományosabb LCD-t sem. Ennek bizonyítéka, hogy az idei évben előrukkoltak a QNED televíziókkal, amelyek számos érdekesnek tűnő innovációs fejlesztést tartalmaznak. Mi az LG QNED91 fantázianevű terméket próbálhattuk ki, hogy megnézzük történt-e érdemi, szemmel látható előrelépés, amely valóban jót tett a képminőségnek.

QNED tv?

Elsőre úgy hangzik, mintha valamilyen gyökeresen új megoldásról lenne szó, de ez így ebben a formában nem igaz, hiszen a QNED a már jól bevált IPS LCD technológia egy továbbfejlesztett változata. Ebben ötvözték a vállalat exkluzív Nanocell paneljeit és a teljesen új MiniLED háttérvilágítási módszert.

LG QNED91, a MiniLED Nanocell tv Forrás: Origo

A Nanocell kijelzőkben a hagyományos LCD megjelenítőt kiegészítik egy speciális igen apró, különleges anyagból készült kristályokból álló filmréteggel. Ezen kis kristályok, az úgynevezett nanocellák képesek felerősíteni a fényerőt, javítanak a színpontosságon, színgazdagságon, a betekintési szögön, és mérséklik az esetleges külső fények becsillanásának mértékét. Ez a filmréteg egyébként közvetlenül néző előtt található, a másik extra, a MiniLED viszont pont a kijelző másik felén kapott helyet. Ezen eljárás lényege, hogy a hagyományos fénykibocsátó diódák méretét radikálisan lecsökkentették, ennek köszönhetően minden korábbinál többet tudnak ezek közül beépíteni egy készülékbe. Az említett QNED91 esetében a megszokott pár ezer darab helyett 30 000 ilyen mini LED található a televízióban. Ennek köszönhetően sokkal pontosabb lehet a háttérvilágítás vezérlése, tovább nő a fényerő, jobb lesz a kontraszt is, legalábbis elméletben.

A termék MiniLED háttérvilágításra épül Forrás: Origo

Tehát papíron tényleg jobbnak kéne lennie az ilyen televízióknak, mint hagyományos rokonaiknak, és a QNED91 igazolja is ezen elvárásokat

A színtérlefedettség (sRGB 140%) és a kontraszt (~7500:1) a méréseink szerint jóval nagyobb, mint amit a hagyományos IPS LCD panelek produkálnak.

Ennek és a nagyobb fényerőnek köszönhetően pedig az úgynevezett HDR-tartalmak visszaadása is látványosabb. De azt azért fontos megjegyezni, hogy kontraszt szempontjából a készülék még így is rosszabb, mint amit az OLED televíziók produkálnak. A készülék 4K-s, és megkapta a vállalat saját fejlesztésű Alpha7 képfeldolgozó chip negyedik generációs változatát, amely tartalmaz többek között egy felskálázási opciót is. Ez pedig képes arra, hogy valamelyest feljavítsa az alacsonyabb felbontású forrásanyagokat, így kihasználható a kijelző nagy részletességében rejlő lehetőség. A színek megfelelő beállítások alkalmazása mellett organikusak, valósághűek, a betekintési szög pedig valóban igen jó. Ezáltal még akkor sem érzékelhető kontrasztvesztés, ha valaki oldalról, kiszorított pozícióból nézi a képernyőt.

A Nanocell technológia a markáns színeket szavatolja Forrás: Origo

Egy felső kategóriás televízió esetében alapelvárás ma már a 120 Hz-es képfrissítési ráta, ami a megszokottnál kétszer több képkocka megjelenítését biztosítja másodpercenként. Ez a játékok szempontjából fontos, mint ahogy az is, hogy a képfrissítési ráta dinamikusan változzon a beérkező képi jelek függvényében. Nos, a modell ezeknek a kritériumoknak megfelel, a bemeneti késleltetése pedig kifejezetten alacsony (12,1 ms input lag), így akár a legmenőbb újgenerációs konzolok megfelelő kiegészítőjeként is beválhat.

Hang

Ma már nem számít nagy meglepetésnek, ha egy nagyobb tudású televízióba építenek külön a basszushangok megszólaltatására hivatott hangszórókat. Ezek innen sem hiányoznak, és ebből fakadóan a termék 2.2 csatornás, 40 wattos integrált hangrendszere a megszokottnál némileg jobb megszólalást produkál. A mélyek is hallhatóak, a dinamika is érzékelhető, a hangerő kellően nagy, hanghibákat nem tapasztalni, viszont a sztereó hangtér megteremtése távolról sem tökéletes. Mindent mérlegre téve azt mondhatjuk, hogy azért egy normális külső hangrendszertől még így is elmarad az, amit ettől a készüléktől kapunk. De hát ez nem is lepett meg igazán, hiszen ez a legtöbb mai televízióról elmondható. Az előzetesen beállított hangmódokat nem spórolták ki, amelyek nevükkel is jelzik, hogy milyen jellegű tartalmak mellé szánja őket a gyártó. A készülék megkapta az LG speciális kalibrációs technológiáját, amely a távirányítóba szerelt mikrofon és a mesterséges intelligencia segítségével képes a szoba egy kívánt pontjára koncentrálni a lehető legjobb minőségű megszólalást. Ez elég érdekes extra szolgáltatás, és a legjobb, hogy a valóságban is működik, tehát tényleg máshogy fog szólni a tv, attól függően, hogy hova tesszük a távvezérlőt.

Okos kezelés

Ha már itt tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy a televízió megkapta az LG speciális mozgásérzékelős távirányítóját. Ez gyakorlatilag úgy működik, mint egy levegőben mozgatható egér, tehát ahova mutatunk vele, oda fog ugrani kurzor a menürendszerben. Ez remek, kifejezetten felhasználóbarát megoldás, és annak sem kell félnie tőle, akinek korábban hasonló eszközzel nem volt dolga. A termék a cég saját webOS okostévé rendszerére épül, amely jelentősen megújult az idei évre. Kevésbé szellős, mint a korábbi verziók, többet is takar ki a képből, viszont nagyobb teret kaptak rajta a különféle online tartalmak. Ennél is fontosabb, hogy továbbra is kellően gyors, stabil, magyarul is tud, és a használatába hamar bele lehet jönni.

Természetesen a WebOS alapú okostévé rendszer sem hiányzik belőle Forrás: Origo

Ma már nem hiányozhatnak egy televízióból a különféle netes alkalmazások, és ezek természetesen itt is megtalálhatóak. Van Netflix, HBO Go, Amazon Prime és YouTube is, hogy tényleg csak a legfontosabbakat említsük meg. Emellett a böngészőt sem spórolták ki, így a weboldalak felkeresése is biztosított. A televízió rendelkezik gyárilag, előzetesen telepített médialejátszó szoftverrel, amelyre az USB csatolón vagy a lokális hálózaton keresztül juttathatóak el a zenei-, képi- és videós állományok. Ez szolgáltatás megfelelően működik, a legnépszerűbb formátumok kezelése támogatott, és a külső feliratok megjelenítésére is képes az alkalmazás.

Vélemény

Ahhoz képest, hogy ez valóban egy különleges tv, mindez a külsején nem nagyon látszik. Első pillantásra azt is gondolhatnánk róla ugyanis, hogy egy áltagos LED LCD televízióról van szó. A félkörívű talp jól néz ki, de korábban már láttunk ilyet, és a vékony kávás, keret nélküli kialakítás sem számít ma már újdonságnak. Az kár, hogy a képernyő nem forgatható, ez ma már valamiért a tévéknél nem divat, pedig igény zért lenne rá szerintünk. A csatlakozókínálatra nem lehet panasz, van itt digitális és analóg audió kimenet, USB, LAN Ethernet és a legújabb HDMI 2.1 portokat is megkapta. Ezeknek köszönhetően egyszerűen és gyorsan rádugható külső hangrendszer, asztali médialejátszó, játékkonzol vagy számítógép is akár. A modell rendelkezik beépített WiFi-vel és Bluetooth adapterrel és a tapasztalataink szerint a különféle vezeték nélküli adatátviteli eljárások problémamentesen használhatóak.

Falra is akasztható Forrás: Origo

Az LG QNED91 bebizonyította, hogy lehet még a LED LCD szegmensben is újat mutatni, hiszen az alkalmazott innovatív megoldások tényleg hozzáadott értéket jelentenek. De ettől függetlenül úgy véljük, hogy a gyártó OLED televíziói ennél még jobb, szebb képet produkálnak. A hangminőség rendben van, a kezelés kiváló, és igazából a dizájnba sem lehet nagyon belekötni. Mindent mérlegre téve ki lehet jelenteni, hogy ez egy elég jó tv.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!