Kipróbáltuk a Huawei hajlított gamer monitorját

huawei mateview gt
Vágólapra másolva!
Talán néhányak számára még újdonság lehet, de a Huawei egy ideje már monitorokkal is foglalkozik, ráadásul kifejezetten jó hír, hogy az eddig megjelent két termékük esetében láthatóan hasonló eljárást folytatnak, mint a kezdeti időkben az okostelefonjaiknál: nagyon jó minőséget adnak megfizethető áron.
Vágólapra másolva!

Jó hír, hogy nincs ez másként az új MateView GT esetében sem, amit már kifejezetten játékosoknak szánnak, és bizony olyan tulajdonságokat vonultat fel, amiket jellemzően csak jóval drágábban kaphatunk meg.

Ezért cserébe persze akad egy-két hiányosság is, de ettől még egy nagyon vonzó holmi a MateView GT, már külsőre is. Sok gyártó nem sokat ad a monitorok külső minőségére és megjelenésére, hiszen azt fizikailag nem fogdossuk minden nap, mint mondjuk egy telefont, de örömteli, hogy a kínaiak ezt sem hanyagolták el: az egészre jó ránézni, az összeszerelés minősége és az anyaghasználat pedig remek.

Forrás: Huawei

Alapvetően persze a lényeg, hogy kapunk egy 32 hüvelykes, ultra-szélesvásznú 21:9-es kijelzőt, viszonylag vékony kávákkal, és pont annyi hajlítással, hogy kényelmesebb legyen oldaltól oldalig betekinteni.

Azonban a MateView GT tud egy-két extrát, ami még a drágább vetélytársaknál sem egyértelmű, sőt.

Egyrészt a nagyon egyszerűen és gyorsan felszerelhető talpába integráltak egy hangprojektort. Ez valójában két darab 5W-os hangszórót jelent a gömbölyded házban, amivel nagyon meggyőző hangerőt tud kitolni magából a monitor, meglepő telítettséggel és még némi méllyel is. Persze, csodákra nem kell számítani tőle, de sokkal-sokkal jobb, mint a monitorokba szerelt cicergők. Ráadásul még egy mikrofont is elhelyeztek a tervezők, így általános használatra teljesen ki tudja váltani a fejhallgatót.

Forrás: Origo

Szintén dicséretes, hogy a töltésre szolgáló USB-C mellett egy második USB-C csatlakozót is kapunk, amit lehet használni adatátvitelre (videók, zenék, stb.), de akár tölthetjük is róla különböző eszközeinket (10 wattot tud kipumpálni magából). Csatlakozók terén jár még ezenkívül két darab HDMI 2.0, egy DisplayPort 1.4, valamint egy 3,5 mm-es kombó (fülhallgató+mikrofon) jack aljzat is.

Mivel alapvetően egy játékosoknak szánt monitorról van szó, térjünk rá a legfontosabb dolgokra: a felbontás 3440x1440, ami egy kiváló kompromisszum a FullHD és a 4K között, az utóbbi ugyanis még mindig nagyon teljesítményigényes, főleg, ha sugárkövetéses effekteket is szeretnénk használni maximumra húzott grafika mellett.

A képfrissítés 165Hz (HDMI 2.0 esetében viszont csak 100Hz, érdemes tehát a DP 1.4-et bevetni), és támogatott a FreeSync, így a VA paneles kijelző kicsit gyengébb pontja ebből a szempontból a 4 milliszekundumos válaszidő.

Ez persze a legprofibb, foglalkozás szinten ebből élő játékosokon kívül mindenkinek messzemenőkig bőven kiváló, ha pedig a sasszeműek nagy képfrissítés mellett kiszúrnak egy kis szellemképesedést, akkor a beépített overdrive mód negyedik szintjének bekapcsolásával az is szinte teljesen eltüntethető.

Forrás: Origo

A felhasznált panel egyébként mindenhol egyformán nagy fényerőt tud produkálni (4500:1-hez kontraszttal), és a színek is kiválóak. Talán az egyetlen gyengébb pont, hogy a MateView GT ugyan támogatja a 10 bites HDR-t, de emellé nem társulnak olyan komolyabb technológiák, mint a local dimming, így a kontraszt nem annyira kiemelkedő HDR-módban, mint remélni lehetne, és a fényerő is alacsonyabb, de a színek persze hozzák azt, amit egy HDR-es képtől várunk.

Igazából ebben az árkategóriában ez teljesen rendben van, ennél többet nem nagyon lehet elvárni.

Összességében a Huawei nagyon jó érzékkel lőtte be, hogy a körülbelül 180 ezer forintos árért milyen kompromisszumokat kössön: a legfontosabb, hogy kapunk egy hatalmas, 34 hüvelykes, 165Hz-es, hajlított kijelzőt, impresszív összeszerelési minőséggel, egy kiváló adaléknak számító hangsugárzóval. Ezért cserébe pedig leginkább csak olyan dolgokról kell lemondani a panel tekintetében, amikre főleg az ennél jóval drágább monitorokra vadászó pro-gamereknek számítanak első sorban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!