Szép és sokáig is bírja - teszten a Huawei Watch GT 3

huawei watch gt 3
Vágólapra másolva!
A Huawei óráit mindig is kedveltek, leginkább a jó kinéztük és kiváló üzemidejük miatt, azonban a Watch 3 Pro esetében azt éreztük, hogy az óra túl nagy és túl nehéz. A most kipróbált Watch GT 3 azonban szinte minden tekintetben tökéletes.
Vágólapra másolva!

Visszafogott, igényes kinézet

Sok okosóra direkt próbál meg másként kinézni, mint a hagyományos órák. Ez valakinek tetszik, valaki azonban jobban szereti, ha az okosórája egyszerűen csak olyan, mint egy óra. Csak persze okos. Nos, a Huawei az utóbbi vonalat követi a Watch GT 3-mal, ráadásul sokak számára örömhír lehet, hogy a Watch 3 Próval ellentétben ez jóval keskenyebb és könnyebb.

Forrás: Origo

Viszont ugyolyan igényes a kialakítása. A készülékház rozsdamentes acélból készült, a kijelzőt védő üveg pedig diszkréten lefolyik a széleken. Az óra jobb szélén találunk két kezelőszervet: a forgatható és nyomogatható koronát, valamint egy gyorsgombot különböző funkciókhoz. A korona és a gomb is nagyon minőségi érzést ad vissza, és úgy általánosan, egyszerűen jó ránézni és használni ezt az órát.

A Watch 3 GT többféle verzióban is elérhető, hozzánk fém szíjjal érkezett, de persze maga a szíj cserélhető, a Huawei is többfélét árul, így akinek a klasszikusabb bőr jön be, az sem fog csalódni.

Szuper kijelző, üzemidő

Amiben a Watch 3 GT kiemelkedik a prémium kinézetén kívül az a kijelző és az üzemidő. A nálunk járt nagyobbik, 46mm-es változat 466x466 pixeles OLED képernyőt használ, ami így 326ppi-s pixelsűréséget eredményet. Érdekes, hogy a kisebbik, 42mm-es verzió is ugyanekkora felbontású, ott értelemszerűen még nagyobb a pixelsűrűség.

Forrás: Origo

A kijelző elméletileg 800 nites maximális fényerőre képes, ez bőven elég ahhoz, hogy ne legyen gond a szabadban történő használattal.

Ami azonban kifejezetten komoly, hogy a Watch GT 3 akár két hétig is képes üzemelni egy feltöltéssel, de még komolyabb igénybevétel esetén is kihúzza közel egy hétig. Nem tudjuk, hogy ezt miként érte el a Huawei, mert valószínűleg nem használnak nagyobb aksit, mint másik, így valószínűleg a takarékos hardver és a saját fejlesztésű, Hamony OS operációs rendszer lehet a háttérben.

Fejlesztett szenzorok

Az óra rendelkezik beépített Bluetooth- és NFC-támagással, ám ami talán fontosabb, hogy hangszóróval és mikrofonnal is, így ha össze van párosítva a telefonunkkal, akkor ezen is tudunk hívásokat intézni. A hangszóró persze alkalmas zenelejátszásra is, de nyilván túl sokat nem lehet várni ilyen méretben, bár a zuhany alatt jól jöhet (az óra vízálló is).

A Huawei nem hanyagolta el az óra hátán található szenzorokat sem: az előző GT-hez képest kétszer annyi fotodiódát pakoltak be, valamint további egy fényforrást, így elméletileg még pontosabbak lehetnek az egészséggel kapcsolatos mérések, kevésbé zavarhat be a környezet.

Forrás: Origo

A mai, koronavírussal terhelt időkben kifejezetten jól jöhet, hogy most más lehetséges az egész napos véroxigén-szint mérés, azonban fontos megemlíteni, a Watch GT 3 nem egy hivatalos egészségügyi eszköz, így csak erre nem érdemes alapozni, de kiindulási pontnak mindenképp jó lehet. Tesztjeink alatt a pulzusmérés is megbízhatóan működött, csak néha adott érthetetlen módon teljesen fals értékeket.

A Huawei teljesen saját hatáskörbe vette a különböző, sporttal kapcsolatos mérésekért felelős szoftverek elkészítését, így elvileg azok pontosabbak mint korábban, de nagy különbséget nem fedeztünk - továbbra is elég pontos. Egyedül a beépített GPS nem tudta néha lekövetni megfelelően az utat, de ez valószínűleg egy szoftverfrissítéssel helyre rakható.

Egy gyenge pont azért van

A Watch GT 3 több mint 100 beépített sportgyakorlatot támogat, és rendelkezik egy csomó beépített edzésprogrammal is, amit lehet követni, sőt még azt is beállíthatjuk, hogy a hangszórón keresztül instruáljon minket az óra. Mindez a pontos mérésekkel együtt azt jelenti, hogy sportolásra kifejezetten remek az óra.

Igazából egy nagyobb negatívumot lehet kiemelni, a szoftveres hátteret.

EZ az óra ugyanis már a Huawei saját fejelsztésű rendszerét, a Harmony OS-t használja ami sajnos még mindig nem az igazi. Habár a beépített programok valószínűleg az igények nagy részét kielégítik, a Huawei App Galleryben még mindig nincs annyi külsős, telepíthető szoftver, mint szeretnénk.

Ezen kívül elég nehézkes exportálni az egészségügyi adatokat és megosztani azokat, tehát a Watch 3 GT ebből a szempontból egy sokkal zártabb ökoszisztéma.

Cserébe viszont ott vannak az eddig felsorolt pozitívumok: az igényes, prémium kinézet, a remek kijelző és a bajnok üzemidő, és az egész pontos mérések. Mindezért pedig nem is kérnek olyan nagyon sokat: A 42mm-es változat ára 90 000 Ft-tól, a 46mm-es ára 99 000 Ft-tól indul. A csúcs változat (Elite) ára 130 000 Ft (46mm).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!