Újra népszerű a DDR3 memória

Vágólapra másolva!
Egyre csak emelkedik a régi DDR3 memóriák iránt a kereslet, a készletek viszont egyre kisebbek.
Vágólapra másolva!

Furcsa dolog, de a 14 éves DDR3 szabvány újra népszerű lett 2021-ben. Többek között régebbi szerverekben és IoT-s eszközökben is ezeket a régebbi memóriákat használják, meghibásodás esetén cserélik. Emiatt a kereslet pedig folyamatos.

A jelentések szerint az utóbbi időben a kereslet jócskán megugrott a DDR3-as memóriák iránt, eközben viszont a készletek nagyon szűkössé váltak és válnak. Emiatt a szakértők arra számítanak, hogy ezeknek a komponenseknek a vételárai úgy 50 százalékkal emelkednek majd.

Forrás: samsung

A Digitimes azt mondja, hogy az áremelések hátterében a különleges modulok iránti növekvő kereslet mellett az áll, hogy a legnagyobb memóriagyártók fokozatosan kisöprik a DDR3-as memóriachipeket, hogy a gyártást inkább az új DDR5 modulokra koncentrálják. Az SK Hynix 2 Gb-es DDR3-as chipet már nem is gyárt, a Samsung pedig csökkentette ezek gyártási kapacitását, és emelte az árakat.

Míg a nagyok DDR5-re váltanak, addig kisebb tajvani gyártók életben akarják tartani a DDR3-as iparágat: a Nanya Technology és a Winbond Electronics is ezek közé tartozik, de gyártásbővítést tervez a PSMC is. Ennek ellenére a nagy keresletet együtt sem tudják kiszolgálni, így az áremelkedés elkerülhetetlen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!