Jöhet a keresztplatformos multi a PlayStationre

playstation gamepad gamer gaming videojáték kontroller
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Hosszas akadálygörgetés után már biztatják a fejlesztőket a támogatására.
Vágólapra másolva!

Néhány évvel ezelőtt a Microsoft viszonylag népszerű ötlettel rukkolt elő, nyilvánosan erőltetni kezdte a különböző platformokon játszók esetében a közös többjátékos módot. Az ötlet az, hogy a játékok például xboxos változatával rendelkezők ne csak más xboxosok ellen játszhassanak, hanem mobilos, számítógépes, playstationös vagy switches gamerekkel is összekerülhessenek a meccsekben.

A kép csak illusztráció Forrás: C Technical / Pexels

A nagy cégek közül az ötletet csak a japán gyártók ellenezték, ám a Nintendót aránylag gyorsan sikerült meggyőzni az elképzelés támogatásáról, majd a folyamatos negatív sajtóvisszhang miatt feltételeket szabva a Sony is beleegyezett a keresztplatformos multiplayer támogatásába.

A cég nyilvánosan azzal indokolta a funkció elutasítását, hogy így nem tudja megvédeni a playstationös játékosokat az online zaklatástól és hasonló jelenségektől, ám bevételcsökkenéstől való félelmek is álltak a háttérben. Nemrég az Epic vs. Apple per során kiderült, hogy csak jutalék ellenében hajlandó lehetővé tenni a kiadók és fejlesztők számára a keresztplatformos multi támogatását, emiatt nem érhető el a lehetőség például a Borderlands 3 playstationös változatában.

A Fortnite esetében azon játékosok után kér pénzt, akik jórészt a konzolján játszanak, de más platformokon költenek a mikrotranzakciós vásárlásokra.

Jim Ryan az Axiosnak adott tájékoztatása alapján most megváltozhatott a helyzet, a PlayStation-főnök szerint már aktívan biztatják a fejlesztőket a keresztplatformos multi támogatására a Sony konzoljain. A funkcióval rendelkező címek közül a Fortnite-ot, a Rocket League-et, a Call of Dutyt és a Minecraftot emelte ki, állítása szerint a jövőben folyamatosan nő majd a lehetőséget támogató játékok tábora.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!