Megdőlt az internetes sebességrekord

szerver data center internet archívum
TO GO WITH AFP STORY BY LOPEZ ESCURE AND VALENTIN BONTEMPS An employee of Equinix data center checks servers on July 21, 2014 in Pantin, a suburb north of Paris in the Seine-Saint-Denis department. Data centers have been flourishing in the working class suburbs of Seine-Saint-Denis, which has become the hub of digital storage in France over a few years. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Megtöbbszörözheti a gerinchálózatok kapacitását egy új optikai kábel.
Vágólapra másolva!

Nagy áttörésről számolt be Japán állami távközlési kutatóintézete, a munkatársai egy négyszálas optikai kábel, egy 552 nyalábos lézer, továbbá számos ritkaföldfémeket tartalmazó erősítő segítségével drámaian megdöntötték a nagy távolságú adatátvitel eddigi sebességrekordját.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Martin Bureau

A tavaly brit és japán kutatók által beállított 178 terabites sebesség után a kísérleti hardverrel most 319 terabites tempót értek el, egy fokkal érthetőbben 39 875 GB/s tempóban tudták átküldeni a kábelen az adatokat. Szintén lenyűgöző, hogy a laboratóriumban felcsévélt optikai kábellel tesztelt megoldás 3001 kilométer távolságon sem mutatta a gyengélkedés jeleit, nem csökkent a jel sebessége vagy minősége.

A kutatók szerint a fejlesztések közül elsőként a négyszálas optikai kábelt lehet hasznosítani. Elvileg könnyen integrálhatónak bizonyulhat a már használatban lévő végponti berendezésekkel, a kísérletben használt egyéb eszközök nélkül is óriási mértékben növelhető vele az internetes gerincvezetékek kapacitása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!