Búcsúzhat a Lightning porttól az iPhone

usb type-c usb-c csatlakozó kábel
USB Type-C
Vágólapra másolva!
Egy megbízható elemző szerint jövőre megérkezhet az USB-C a készülékekre.
Vágólapra másolva!

Az almás ügyekben rendszeresen jól tájékozott Ming-Chi Kuo piacelemző szerint a belátható jövőben dobhatja a saját fejlesztésű és hosszú ideje használt Lightning csatlakozóját az Apple, az ellátóláncbeli forrásai szerint a 2023-ban piacra kerülő iPhone 15 modellek már az androidos mobilokon megszokott USB-C porttal érkezhetnek.

A mobilgyártók között az utolsóként állhat át az USB-C használatára az Apple, de csak az EU nyomására Forrás: Tomekwalecki / Pixabay

A lépést nem önszántából lépheti meg az Apple, az Európai Unió környezetvédelmi okból előírná többek közt a mobilokon is az USB-C használatát. A rendelkezést tartalmazó szabályozási csomag tervezetét áprilisban szavazta meg nagy többséggel a belső piacokért és fogyasztóvédelemért felelős bizottság.

Az életbe lépéséhez a következő körben az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania a piszkozatra, majd a tagállamokkal való további egyeztetések után nyerheti el a végleges formáját, hogy aztán racionális türelmi időt követően ténylegesen hatályba léphessen.

Az Apple azért ragaszkodott sokáig foggal-körömmel a saját Lightning csatlakozójához, mert így licencdíjat tudott szedni a kiegészítőgyártóktól. Az elmúlt időszakban ettől függetlenül már megkezdte az USB-C használatát, így az iPhone-okon kívül csak a legolcsóbb iPad és az AirPods termékeken használatos a saját megoldása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről