Átverés volt a GeForce videókártyák feloldása

nvidia geforce rtx 2060 super videokártya
NVIDIA GeForce RTX 2060 Super
Vágólapra másolva!
Valamiféle rosszindulatú szoftvert próbált a bányászgépekre juttatni a készítője.
Vágólapra másolva!

A hét elején többek közt mi is beszámoltunk a számítógépes játékosokat potenciálisan rosszul érintő hírről, miszerint egy Sergey nevű illető kiadott a GitHubon egy Nvidia RTX LHR v2 Unlocker nevű alkalmazást, ami az állítása szerint a GeForce videókártyák fedélzeti BIOS-ának módosításával ki tudta ütni a GeForce RTX 3000 széria kriptobányászati sebességét megfelező korlátozást.

A kép csak illusztráció Forrás: NVIDIA

Nézőponttól függően jó vagy rossz hír, de az alkalmazás egy jól prezentált átverésnek bizonyult: nem képes feloldani a videókártyák korlátozásait, helyette gyanús tevékenységeket végez, például magas processzorhasználatot okoz. Hírünk írásáig nem sikerült kitalálni, hogy egész pontosan mi a célja, a tesztrendszereken nem vette fel a kapcsolatot külső szerverekkel, továbbá rombolásba sem kezdett.

A kézenfekvő magyarázatnak az tűnik, hogy a készítője kriptobányászok meglopására fejlesztette ki, talán csak specifikus körülmények esetén kezd érdemi munkába, ezért maradt inaktív a tesztgépeken.

Az ügyet az teszi furcsává, hogy a szoftvernek esélye sem volt a sikerre: nemhogy a profi, de még az amatőr bányászok sem engednek semmilyen megbízhatatlan forrásból származó szoftvert a bányászgépeik közelébe, amíg megerősítést nem nyer azok megfelelő működése és ártalmatlansága. A szoftver készítője olyan állításokkal rukkolt elő, amellyel azonnal felkeltette a bányászok javának érdeklődését, elkerülhetetlen volt a programjának gyors megvizsgálása és leleplezése.

A GitHub természetesen törölte a csaló szoftvert a kínálatából.

A GeForce kártyák bányászati limitációjának feloldása részlegesen már jó ideje lehetséges, tavaly augusztusban a közismert NBMiner olyan 30%-ra tudta redukálni a mesterséges lassítást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!