Már lenémított AirTageket is árulnak a neten

apple airtag
Apple AirTag
Vágólapra másolva!
Nem tudják pittyegéssel jelezni a gazdájuktól való távollétüket a követőeszközök.
Vágólapra másolva!

Az Apple AirTag piacra dobását követő bő fél évben máris akkora problémává vált mások a kütyüvel való követése az Egyesült Államokban, hogy politikusok is elkezdtek felfigyelni a problémára. A napokban Pennsylvania államban olyan törvénytervezet született, amely a büntető törvénykönyv módosításával tiltaná meg a követőeszközök nem rendeltetésszerű használatát, az összes párt által támogathatónak tűnő javaslat valószínűleg csak az első a sorban.

Apple AirTag Forrás: Apple

Most a PCMag írója új trendre lett figyelmes, az eBay és az Etsy piactereken lenémított hangszórójú AirTagek tűntek fel, az utólagos módosításnak köszönhetően azok nem képesek hangjelzéssel felhívni magukra a figyelmet.

Az Apple kétféle módszerrel próbál harcolni a visszaélések ellen: az iPhone-ok értesítést jelenítenek meg a velük együtt mozgó ismeretlen követőeszközökről, emellett pedig a gazdájuk mobiljától való hosszabb távollétet követően pittyegni kezdenek a követőkütyük. A közelben lévő AirTagek leleplezése Androidon is lehetséges az Apple december elején kiadott Tracker Detect appjával, azonban ez nem szól automatikusan az eszközök jelenlétéről, manuálisan kell kereséseket indítani benne.

A mostanra törölt első hirdetések szerint a néma AirTagek jól jöhetnek például a lopott biciklik követésére, bár persze a hangszórójuk kiütése semmit sem segít, ha iPhone lapul a tolvaj zsebében. Észak-Amerikában ez felettébb jellemző, a Statista adatai szerint tavaly júniusban durván 54% volt az Apple telefonjának piaci részesedése.

A hangszóró kiiktatása igazából csak arra jó, hogy az androidos mobilokat használók kisebb eséllyel fedezzék fel a követésüket.

Ugyan az egyik első némított AirTageket árulni kezdett személy azt állítja, hogy a visszaélésszerű használat lehetősége miatt befejezte a módosított kütyük forgalmazását, ám biztosra vehető, hogy másoknak nem lesznek ilyen morális aggályaik, pár dollár profitért gond nélkül küldözgetik majd a vevőknek a némított kütyüket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről