A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Összegezve: nem csalás, de nem is igazi a Samsung Hold-fotója

samsung galaxy s23 ultra
Vágólapra másolva!
Scene Optimizer, AI Deep Learning, Super Resolution. Ezek eredménye a Samsung csúcsmobilok látványos Hold-fotója, ami nem igazi, de mégsem csalás.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi egy hétben össztűz alatt volt a Samsung, miután azzal vádolták meg, hogy a Galaxy S23 Ultra csúcsmobilja (és ami azt illeti, az előző három is) hamis Hold-fotókat készít. Minden azzal kezdődött, hogy egy redditező betöltött egy homályos Hold-fotót a monitorán, majd lefotózta a Galaxy S23 Ultrával azt. A végeredmény pedig egy éles, jól kinéző Hold-fotó lett. A Samsung a médiavihar hatására megmagyarázta a dolgot.

Samsung Galaxy S23 Ultra Forrás: Samsung

Egy részletes és technikai magyarázatot tettek közzé, ami koreaiul már elérhető volt, de most angolul is kiadták. Lényegében a Samsung a Scene Optimizer, AI Deep Learning és Super Resolution funkciókat használja, hogy amikor a jelenetoptimalizáló engedélyezve van, 25x-ös zoom fölött a mesterséges intelligencia mélytanulási engine-je feljavítsa a fotót: előretöltött Hold-alakokkal és részletekkel, miután felismerte, hogy az a Hold, több-frame-es feldolgozással javít az eredményen.

Ezt a Samsung a Galaxy S20 Ultra óta csináéja, és bár technikailag az eredmény nem csalás, nem hamis, de egyáltalán nem is igazi, hiszen az AI javítja azt fel. Tehát nem a szenzor és a lencse adja a képet, hanem a képfeldolgozó rendszer. Aki azonban ezen meglepődött, annak fontos emlékeznie: egy mobilos lencse és szenzor sosem lesz képes jó Hold-fotót készíteni vagy egyéb téren lekörözni a drága fényképezőket, nagy lencsékkel és szenzorokkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!