Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kipróbáltuk a Samsung legújabb hajtogathatós csúcstelefonját.

Samsung Galaxy Z Fold 5
Vágólapra másolva!
A Samsung Glaxy Z Fold5 megint egy picivel jobb lett, mint az elődje.
Vágólapra másolva!

A Samsung Galaxy Z Fold 5 megérkezett a szerkesztőségünkbe és ami az első pillanatban feltűnt számunkra, az a karcsúbb kialakítás. A képernyő két oldala már teljesen összeér ha összehajtjuk, így sokkal rendezettebben néz ki a telefon és ami sokkal fontosabb, nem megy be a por a két összehajtott oldal közé a zsebünkből. Ennek eredményeképpen összecsukott állapotában a telefon vartagsága 14,2 mm-ről 13,4 mm-re csökkent - ez a nem egész egy mm ugyan nem tűnik soknak, de ha mindkét telefont a kezedben tartjuk, észrevehető a különbség. Ahogy a 10 grammal könnyebb súly is, az új készülék ugyanis 253 grammot nyom. De lássuk a fontossabb paramétereket:

Tudásszint, hardver

A telefont kézbe véve elsőre a 6,2 hüvelykes Dynamic AMOLED 2x borítású képernyővel találkozunk, melynek szép, vékony kávái elegáns megjelenést eredményeznek. Ha kinyitjuk a készüléket, a 7,6 hüvelykes Dynamic AMOLED 2x főképernyő fogad minket, ami már bőven elég nagy és éles a legkülönbözőbb felhasználási módokhoz, például a webes szörfözéshez, e-könyvek olvasásához, cikkek és Excel-táblázatok szerkesztéséhez, és a Netflix-filmek megtekintéséhez is - természetesen jelentős kompromisszumokkal, de egy hagyományos telefon kijelzőjénél lényegesen látványosabb ezen a filmezés, ez tény.

Samsung Galaxy Z Fold5 teszt
A kék verzió volt a kedvencünk, a külön megvásárolható tokban érintőceruza is van, amit a belső kijelző kezel.

Mindkét képernyő felbontása és frissítési sebessége az előd Z Fold5-hez hasonló maradt. Így a külső képernyő esetében 2316x904-es felbontást kapunk, amely, 120 Hz-es frissítési frekvenciával fut, a fő kijelző pedig 2716x1812-es felbontást és 120 Hz-es frissítési frekvenciát tud.
Mindkét képernyő fényes és olvasható erős napfényben is.
A belső kijelző közepén lévő hajtás még mindig jelen van, bár tény, hogy nem annyira zavaró, amikor a képernyőn megjelenő tartalmakat nézzük, csak akkor észrevehető, ha átlósan nézzük a kijelzőt, vagy ki van kapcsolva. 
Természetesen új processzor is érkezett a telefonnal, ami a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, mely tavalyi Gen 1-hez hasonlóan a legmodernebb 4 nanométeres gyártási eljárással készül. Az új chip azonban várhatóan még tovább növeli a teljesítményt.
Az általunk tesztelt modell 12 GB memóriával érkezett, ami azt jelenti, hogy praktikus a multi-taskinghoz, valamint a jövőben várhatómeóriaigényesebb alkalmazásokhoz is. A háttértár tekintetében alapból 256 GB-os, 512 GB-os vagy 1 TB-os verziókból válogathatunk.

Kamera

A Samsung a fotós/videós hardverein nem sokat változtatott az előző modell óta, illetve egészen pontosan semmit, ha a képérzékelőket tekintjük. A képérzékelők ugyanis pontosan ugyanazok, mint az Z Fold4-ben voltak. Ami változott, azok az objektívek. A Samsung Galaxy Z Fold5 ezúttal is az 50 megapixeles ISOCELL GN3 széles látószögű kamerát kapta meg mely f/1,8-as rekeszértékkel rendelkezik, optikai képstabilizátorral (OIS) és Dual Pixel autofókusszal.

Samsung Galaxy Z Fold5 teszt
A kamerák a régiek, csak a lencsék újak.

A 12 megapixeles ultraszéles (123 fokos látómező) kamera a Sony IMX258-as érzékelőjét használja, amelyet manapság nem gyakran látni a telefonokban, a 10 megapixeles, 3x-os optikai zoommal rendelkező teleobjektív (36 fokos látómező) pedig a Samsung S5K3K1-es szenzorát használja f/2,4-es rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral. Ami tehát a hátsó kamerákat illeti, csak az ultraszéles kamera nem rendelkezik optikai képstabilizátorral.
A két szelfikamera közül a fedőlapon van a sokkal jobb, 10 megapixeles szenzorral rendelkező darab, amely elég jó munkát végez, szemben a főképernyőn lévő, 4 megapixeles, erőtlen szenzorral, amely csak videohívásoknál bizonyul hasznosnak - de igazából nem is nagyon használjuk ezt másra.

Sőt valójában a kinyitható kialakítás egy remek selfifunkciót is megenged. Beállíthatjuk ugyanis a telefont úgy, hogy a főkamerák előnézeti képét kinyitott állapotban a külső kijelzőn mutassa, így felénk fordítva a telefon külső oldalát kinyitva úgy készíthetünk szeleiket, hogy ahhoz a főkamerákat használjuk, azok minden előnyével együtt.

Ez a funkció már a korábbi Z Fold modellekben is elérhető volt, de minden alkalommal meg kell említenünk, olyan menő. A szoftvert nézve úgy tűnik, a Samsung úgy döntött, hogy nem igazán finomít vagy változtat sokat a kamera alkalmazáson, inkább arra koncentrál, hogy a szoftver hogyan dolgozza fel a képeket. Nem teljesen világos, hogyan vagy mi történt itt valójában - lehet, hogy a mesterséges intelligencia előszele ez -, de az eredmények azt mutatják, hogy a képjelfeldolgozó ezúttal jobban ki tudja olvasni az információkat és így a képek szebbek lettek, mint az elődnél. Egy picit ugyan, de azért láthatóan.

Akkumulátor, összegzés

Az alatt az egy-két hét alatt, amíg kipróbáltuk a Galaxy Z Fold 5-öt, egyszer sem kellett egy napon belül feltöltenünk az akkumulátort. Ez pedig azért remek hír, mert sokat használtuk kinyitott kijelzővel, és szinte egész nap molyolyunk rajta valamit. De a 4400 mAh-s kettős akkumulátor könnyedén képes volt tartani az iramot, bár elképzelhető, hogy egy fesztiválon videózgatva, kommunikálva, térerőt keresgélve már megbicsaklik. De ha ez meg is történne, a telefont egy konnektorba dugva 30 perc 50%-osra tölthetjük egy 25 wattos gyorstöltővel.

A kijelző bírja a strapát!

Ezt a keretes írást nagyjából 11 hónap használat után szúrtuk bele a cikkbe, ugyanis kaptunk egy példányt a Samsungtől egy tartós teszt erejéig, aminek az eredménye, hogy a Samsung Galaxy Z Fold 5 közel egy év használat után is remekül működik, a hajtogatható kijelző zsanérjai nem lógnak, nem akadnak és a kijlező közepe nem törik meg, mintha új lenne. 

Mindent összevetve a Samsung Galaxy Z Fold5 segítségével a koreai gyártó megint megmutatta, hogy a hajtogatható telefonok piacán egyelőre nem kívánja elengedni a piacvezető szerepet és egy remek telefont mutatott be, melynek egyedül az ára kellemetlen, ugyanis a 256GB-os modell ára 770 000 forintnál indul, míg az 1TB-os verzióért 900 000 forintot kérnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről