Ingyen gyorsulnak az AMD újabb processzorai

Vágólapra másolva!
Nem működnek az elvárt módon a Windows 11 hibája miatt.
Vágólapra másolva!

Nem keltettek nagy szenzációt az első Zen 5 architektúrát használó, asztali számítógépes AMD processzorok, leginkább a kínos okból való késésük miatt kaptak figyelmet az elmúlt hetekben. Ugyan a közvetlen elődeikhez képest sokkal jobb energiahatékonyságot mutatnak fel, de a független tesztekben még azt a moderált teljesítménybeli előrelépést sem hozták, amit az AMD ígért. Ez alaposan lelombozta a potenciális vevők színét-javát, ilyen teljesítmény mellett még az AMD kínálatából is jobban megérheti régebbi terméket választani.

amd ryzen processzor cpu gaming gamer
AMD Ryzen asztali számítógépes processzor
Fotó: AMD

Konkrét példát hozva a Hardware Unboxed az előző Ryzen 9 7950X és az új Ryzen 9 9950X összehasonlítása során arra jutott, hogy az újdonság játékokban csak 1%-kal gyorsabb, míg produktivitási alkalmazásokban 3% az előnye, mindkettő mérési hibahatáron belüli előrelépés. Az AMD vizsgálatot indított az ügyben, a saját mérései alapján ennél azért jobban kellett volna muzsikálniuk az új termékeknek, és meg is találta a hiba okát.

Bugos a Windows 11.

A saját tesztjei során a vállalat helyi és adminisztrátori felhasználói fiókot használt a Windows 11-ben, azonban a tesztelők és a vevők többsége Microsoft-fiókkal belépve állítja be a számítógépét. Ha ez megtörténik, akkor az operációs rendszer bugja miatt nem működnek teljes kapacitással a processzorok egyes optimalizációi.

A helyzet megoldása érdekében a Microsoft hamarosan kiad majd egy opcionális javítást a Windows 11 támogatott verzióihoz a Windows Update-en keresztül, a várhatóan szeptemberben stabillá váló Windows 11 2024 Update (24H2) pedig már a kezdetektől fogva tartalmazni fogja a patchet.

Az AMD szerint a javított Windows 11-en nem csak a legújabb Zen 5 architektúrás processzorok, de az előző Zen 4 és Zen 3 modellek esetében is javulni fog a teljesítmény, bár az utóbbiaknál kisebb mértékű lesz az előrelépés.

A Zen 5 architektúrás modellek viszont nagyot profitálhatnak, az AMD mérései alapján az erősen egyszálas teljesítménytől függő Far Cry 6 esetén 13% is lehet a plusz teljesítmény, míg a Cyberpunk 2077 esetében 7%-ot mért. Persze nem minden játék esetében releváns a javítás, például a Watch Dogs Legionben biztosan semmit sem változik a teljesítmény.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!