A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Intel botrány - komoly bajban a világ legnagyobb processzorgyártója

intel core i9 processzor cpu központi egység
Intel Core i9 asztali számítógépes processzor.
Fotó: Intel Corporation
Vágólapra másolva!
A gépek fagynak, megállnak és ez az, amit kezdenek megunni a partnerek és a vásárlók. Az Intel pedig folyton másra mutogat.
Vágólapra másolva!

Az Intel évtizedek óta megkérdőjelezhetetlenül uralja a számítógépekbe szánt processzorok piacát. Azonban lehet, hogy ez már nem tart sokáig, és ezért az amerikai cég leginkább csak saját magát teheti felelőssé. 

intel core i9-12900f processzor cpu központi egység gamer pc gaming
Beleremeghet az Intel ebbe a bortányba.
Fotó: GAMERCOMP / Unsplash / https://unsplash.com/photos/a-close-up-of-a-cpu-on-top-of-a-motherboard-RlPoDAo6WCI

2024 februárjában robbant a bomba, ugyanis egyszerre több helyről is szállingózni kezdtek hírek arról, hogy a vállalat 13. és 14. generációs, magasabb kategóriás processzorai összeomlanak nagy terhelés alatt. Azaz pont azok az eszközök, amelyeket kifejezetten azért vesznek a végfelhasználók és cégek, hogy nagy számítási kapacitású feladatokra használják őket. 

Tehát például tervezésre, grafikai munkára, médiaállományok szerkesztésére, szerverben vagy épp játékra. Ebből fakadóan ezek meglehetősen drága modellek, és joggal várhatják el tőlük, hogy bírják a strapát. Az persze mindig benne van a pakliban, hogy egy-egy modell megadja magát, amely valahogy mégis átcsúszik a szigorú minőségellenőrzési rostán. 

Rendszerszintű probléma

Azonban az hamar kiderült, hogy itt valami másról, valami nagyobb szabású problémáról van szó. A megszokottnál ugyanis sokkal-sokkal több termék vált érintetté, és tömegével érkeztek a panaszok. 
A vizsgálatok kiderítették, hogy a panaszok a K-betűvel kiegészített processzorokat érintik. Ezek sajátossága, hogy órajelüket nem rögzítette a cég, így azokat a felhasználók manuálisan módosíthatják, felhúzhatják. Ez mindig veszélyeket rejt magában, és a vállalat azonnal ki is használta a lehetőséget, hogy letolja magáról a felelősséget. Mondván nem kellett volna túlpörgetni a processzorokat, és akkor nem lett volna semmi baj. 

De ezzel is akad némi gond. Az egy dolog, hogy ez nem túl elegáns megoldás, főleg, hogy olyaa termékekről van szó, amelyeknél a cég maga tette lehetővé, hogy felhasználók játszadozzanak az órajellel. Ám ennél sokkal fontosabb, hogy olyanoknál is összeomlottak a hardverek, akik állításuk szerint nem babrálták a gyári beállításokat.  Az is komoly fejvakarást okozott, hogy az összeomlás az esetek túlnyomó részében az üzembe helyezés után hónapokkal következett be. Tehát biztosnak tűnt, hogy nem a szoftveres módosítás állt a háttérben, hiszen annak következményei azonnal jelentkeztek volna. 

Keresték-keresték az okot az Intelnél

Ekkor az Intel a partnereket, konkrétan az alaplapgyártókat állította célkeresztbe. Mondván a feszültség ingadozása az oka mindennek. Azok viszont csípőből visszautasították a vádakat, mondván ha ez így lenne, akkor a baj nem csupán néhány Intel processzort érintene. Hanem például a nagy rivális AMD termékeit is, azoknál azonban ezek a hibák nem jelentkeztek. 

Ezt követően az Intel egy új nyulat húzott elő a kalpagból. Azt találták ki, hogy a processzorokat vezérlő mikrokód a ludas, és mindenkit azzal nyugtattak, hogy egy frissítés majd megold mindent. Valamit tényleg javult a helyzet ennek hatására, ám ezt követően is rengetegen számoltak le leállásról. 

Betelt a pohár

Ekkor jött el az idő, amikor egyre többeknél telt be a pohár. Felerősödtek azok a hangok, amelyeket szerint az Intel egész egyszerűen hitvány, rossz processzorokat dobott piacra. Az egyik nagy játékstúdió, az Alderon Games a nyilvánosság elé állva jelentette be, hogy náluk egyes prociknál 100 százalékos volt a hibaarány, azaz minden egyes termék lehalt. Ezt pedig elfogadhatatlannak nevezték, mint ahogy azt is, hogy a szerverek halála miatt rengeteg gamer pártolt el a játékaiktól, ami konkrét anyagi veszteséget jelent nekik. 

Az AMD lehet a nyertes

Így durván fél évvel a botrány kipattanása után továbbra sem lehet tudni, hogy egészen pontosan mi a hiba oka, és hogyan lehetne azt távolról megoldani. A visszahívás és csere lehetne a 100 százalékos, tökéletes orvosság.

amd ryzen 9 5900x processzor cpu központi egység gamer pc
Az AMD lehet az Intel botrány nyertese.
Fotó: GAMERCOMP / Unsplash / https://unsplash.com/photos/a-close-up-of-a-cpu-chip-on-top-of-a-motherboard-phdNBU3QUrk

Ám ettől az Intel kategorikusan elzárkózott, aminek nyilván anyagi okai vannak, hiszen ez brutális költségekkel járna. Ehelyett csak kiterjeszti az érintett termékek garanciáját.

Mindent összevetve nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez egy kész katasztrófa az Intel, viszont korábban jött karácsonyi ajándék a már említett konkurens, az AMD számára.

Egyre többen jelentik be, hogy nyitnak az AMD irányába, pláne, hogy a cég új processzorai igen jól teljesítettek az előzetes teszteken. Ráadásul az Intel most tervezi piacra dobni új generációs, Arrow Lake fantázianevű chipjeit, amelyektől nagyon jó eladásokat vártak előzetesen. Most viszont bőven benne van a pakliban, hogy a fogadtatás gyenge lesz, ez értékesítési adatok bezuhannak. Egy olyan termék esetén, amelyet több évig fejlesztettek, ez egyszerűen elfogadhatatlan. Pláne, hogy ha a problémát addig nem sikerül megoldani, vagy esetleg jelentkezik az új csúcsmodelleknél is. Az aztán tényleg alapjaiban rengetheti meg ezt a szektort, úgyhogy kétségkívül igen izgalmas idők előtt állunk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!