Újból drágulni fognak a csúcsmobilok

Vágólapra másolva!
Egy középkategóriás mobil árába kerülhet az idei csúcs Snapdragon. Ezzel pedig a csúcsmobilok is még drágábbak lesznek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedben folyamatosan és jelentősen drágultak a csúcsmobilok, és nem csak névlegesen, de reálértéken is egyre többet kérnek értük gyártók. Lassan ezer dollár alatt már nem lesz csúcskategóriásnak mondható készülék, a jelenség mögött elsősorban a komponensek árainak az emelkedése áll.

qualcomm snapdragon 8 gen 3 rendszerlapka soc system-on-chip processzor lapka csúcsmobil
A csúcsmobilok processzorai eddig sem voltak olcsók.
Fotó: Qualcomm

Most újabb rossz hírt hozott a közismert Ice Universe az ügyben, a bennfentes szivárogtató tudomása szerint az ősz során bemutatkozó Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 csúcskategóriás rendszerlapka jó 20%-kal lehet drágább a jelenleg használatos elődjénél.

Konkrétan 240 dollárba, azaz 85 ezer forintba kerülhet a darabja.

A gyártók ennyi pénzért manapság alsó-középkategóriás mobilokat árulnak, a fenti összegre a magyar áfát rászámolva a 110 ezer forintos árkategóriáról beszélünk. És ez csak önmagában a rendszerlapka költsége lehet, még szó sem esett a készülékekbe kerülő többi komponensről, a megtervezésről, a gyártásról, a szoftveres támogatásról, a szállítmányozásról, továbbá az adókról és a haszonkulcsokról, csak hogy az ajánlott eladási árat a legnagyobb mértékben befolyásoló tételekről szó essen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!