Egy meggyilkolt lányból készített valaki MI chatbotot

sír temető temetés kereszt funeral cemetery cross
Fotó: Kenny Orr / Unsplash
Vágólapra másolva!
Megdöbbent a családja az ügyön, csak tippelni lehet, hogy mi történt. A még a chatbot profilképe is a lány fotója volt.
Vágólapra másolva!

Botrány tört ki Character.AI szolgáltatás háza táján, ebben a felhasználók személyre szabott stílusban kommunikáló, generatív mesterséges intelligenciás chatbotokat hozhatnak létre. A startupot a Google egyik volt dolgozója alapította, nemrég a YouTube korábbi felsővezetője lett az első embere, a hírek szerint a Google hamarosan 2,5 milliárd dollárt fektethet bele.

Az ügyre rátérve október elején egy lassan két évtizede meggyilkolt lány édesapja értesített kapott a Google-től, hogy valaki létrehozta a lányának virtuális verzióját a Character.AI szolgáltatásban. 

A 18 éves Jennifer Crecentét 2006-ban gyilkolta meg a fiúja, 35 év börtönbüntetést kapott a tettéért, de a mai napig nem volt hajlandó bevallani, hogy miért lőtte hátulról fejbe egy sörétessel a középiskolát éppen befejezni készült lányt. Justin Crabbe a kapcsolatuk korai szakaszától fogva mániásan kontrollálni próbálta a lány életét, a meggyilkolása előtt pedig joggal feltételezhette, hogy Jennifer hamarosan szakítani fog vele.

Érthető módon módon a szülők ledöbbentek azon, hogy valaki chatbot verziót hozott létre a lányukból, ráadásul nem csak a nevét használta, hanem még egy nyilvánosan elérhető fotóját is beállította a karakter profilképének.

A chatbot leírása szerint a virtuális Jennifer többek közt videojátékokban, technológiában, továbbá popkultúrában rendelkezett komoly ismeretekkel, ezek a témák iránt „lelkesedett”.

A leírás különösen gyanús annak fényében, hogy Jennifer Crecente nagybátyja Brian Crecente, a Kotaku videojátékos híroldal társalapítója és volt főszerkesztője. Brian undorítónak titulálta a helyzetet a közösségi médiában, és nem zárható ki, hogy a karaktert létrehozott személy végső soron őt kívánta zaklatni a chatbot elkészítésével.

A meggyilkolt lány édesapjának panaszát követően a Character.AI törölte a chatbotot, mivel a létrehozója megsértette a felhasználási feltételeket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!