Adósságbehajtó cégtől lopták el a netezők adatait

laptop notebook internetezés böngészés home office
Fotó: TheStandingDesk / Unsplash
Vágólapra másolva!
Még az egészségbiztosítási azonosítóik is rossz kezekbe kerültek.
Vágólapra másolva!

Nem képesek vigyázni az előfizetőik érzékeny adataira az amerikai távközlési vállalatok, majdnem minden évre jut egy botrány, hogy hackelés miatt rossz kezekbe kerültek az ügyfelek információi. Most épp Comcast volt a soros, kénytelen volt beismerni, hogy közel 238 ezer előfizetőjének személyes és érzékeny adatai landoltak a hackerek kezében.

A vállalat annyi mentséget tud felhozni, hogy ezúttal nem a saját számítógépes rendszereihez fértek hozzá illetéktelenek, hanem az adósságbehajtással foglalkozó Financial Business and Consumer Solutions partnercégét törték fel. Az adatlopás még februárban történt, azonban az FBCS eredetileg azt állította, hogy a Comcast-előfizetők adatait nem érintette a kibertámadás.

Júliusban viszont megváltozott a helyzet. A hackeléssel kapcsolatos belső vizsgálatának lefolytatását követően az lett a mérleg, hogy négymillió amerikai adatait lopták el az adósságbehajtó cég adatbázisaiból, közülük pedig majdnem negyedmillió meglévő vagy múltbéli Comcast-előfizetőnek bizonyult.

A kiszivárgott adatok között megtalálhatóak többek közt a Comcast-előfizetők nevei, lakcímei, az egészségbiztosítási számaik, továbbá a születési dátumaik.

A Comcast megkezdte az érintett ügyfeleinek kiértesítését, az efféle esetekben megszokott módon ingyen csalásfigyelési szolgáltatást nyújt majd számukra, hogy sikerüljön még időben felfedezni az adataikkal való esetleges visszaélési kísérleteket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!