Kék pipák jöhetnek a Google találataiba

Vágólapra másolva!
Segíthetnének elkerülni a nem megbízható webhelyek betöltését.
Vágólapra másolva!

Megirigyelte a közösségi médiában elterjedt pipákat a Google, a jelzések az adott közösségi oldal által igazolt személyek és cégek nevei mellett jelennek meg. A közösségi médiás profilokat keresők a pipákból tudják, hogy a keresett személy vagy cég valódi profilját találták meg, nem pedig egy csaló által készített álprofilt látnak.

laptop notebook számítógép chromebook internetezés böngészés home office távmunka
Az ötlet üdvözlendő, de jelen formájában akár a piaci verseny alakulásába is beleszólhat
Fotó: Andrew Neel / Unsplash

A Google internetes kereső a napokban szűk körben megkezdte ugyanennek a koncepciónak a nyilvános tesztelését, a nagy cégekre rákeresve egyes felhasználók kék pipákat kezdtek látni a Google találati oldalain. A pipára az egérmutatóval rámutatva előugrik egy magyarázó buborék, amely szerint a Google nem részletezett jelek alapján úgy gondolja, hogy a kérdéses linkre kattintva tényleg a kívánt vállalkozás webhelye fog betöltődni.

A kék pipák mutatása jelenleg csupán egy kísérlet a Google részéről, a szóvivője szerint a jelzés segíthet a vásárlók számára a megbízható vállalkozások azonosításában. Jelenleg csak néhány közismert vállalat, például az Amazon, az Apple, az Epic Games, a HP, a Meta, továbbá a Microsoft webhelye kapta meg a jelzést.

Az ötlet jónak tűnik, azonban a tájékoztató jelzést jó eséllyel nem érdemes addig széles körben elérhetővé tenni, amíg az internetes keresőben megjelenő vállalkozások nem tudják valamiképp saját maguk igazolni a webhelyeik valódiságát. A problémát részben az jelenti, hogy a megbízhatóságot jelző pipával nem rendelkező cégek versenyhátrányba kerülhetnének a pipás riválisaikkal szemben, noha semmi különbség sincs köztük a tényleges megbízhatóság terén.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!