Újabb médiapuccsal vádolják az orosz kormányt

Vágólapra másolva!
A nézők érdekeire hivatkozva a médiaügyekért felelős moszkvai minisztérium június 22-én bezáratta a TVS nevű független csatornát, amit a döntést bíráló kommentárok az állam által végrehajtott újabb médiapuccsnak tartanak.
Vágólapra másolva!

A fizetési nehézségekkel küszködő orosz TVS vezetője, Jevgenyij Kiszeljov pénteken kapta az első figyelmeztetést, hogy hamarosan felfüggeszthetik az országosan sugárzó állomást, amelynek műsorát néhány nappal korábban már törölték a moszkvai kábelhálózatból. A június 22-én, vasárnap hajnalban beszüntetett adó több alkalmazottját mégis váratlanul érte a központi hatalom döntése. A reggeli kezdéshez beosztott dolgozók csak munkába menet, a rádióban hallották, hogy a TVS műsorát egy állami sportcsatorna adásával váltották fel.

A médiaügyekért felelős moszkvai minisztérium közleménye szerint a döntést többek között a TVS belső vitákhoz vezető, közismerten nehéz anyagi helyzete indokolta, amelyről a sajtó is többször cikkezett. "A TVS nem tudta teljesíteni a minőségi műsorszolgáltatás iránti követelményeket, valamint pénzügyi, szakmai és irányítási válságba süllyedt. ... Ebben a helyzetben meg kellett védeni a nézők érdekeit, és figyelembe kellett venni a törvényeket" - tartalmazza a minisztériumi indoklás.

A csatorna helyzetét különösen részvényeseinek konfliktusai és a pénzhiány nehezítették. Miközben a tulajdonosok egymással harcoltak, a csatorna alkalmazásában álló sofőrök sztrájkoltak, az újságíróknak pedig több havi fizetéssel tartozott a TVS, amely már a telefonszámláit sem egyenlítette ki - írta a BBC.

A TVS problémái ellenére több, függetlenek tartott újságíró első reakciója ellentmond a csatorna megszüntetését indokló hivatalos álláspontnak. A döntés utáni bíráló kommentárok szerint a lépés az állam által végrehajtott médiapuccs. "Ezután teljes monopóliuma lesz az államnak az országos csatornák piacán ... Olyan, mintha egy választáson egy kivételével az összes indulót kizárnák a versenyből" - értékelte az új helyzetet Alekszej Venediktov, a szókimondó stílusáról ismert Ekho Moszkvi rádióadó vezető szerkesztője. Kollégája, az éterből kitiltott TVS vezetője, Jevgenyij Kiszeljov szintén bírálta a döntést. A tévés ironikusan megjegyezte, hogy a kormánydöntés hatálybalépésének időpontja órára pontosan megegyezik Hitler Szovjetunió elleni váratlan támadásának évfordulójával, ami június 22-én hajnali négy órára esett.

A TVS stábja a kritika mellett elismerte, hogy komoly gondokkal küszködtek, de nem ezt tekintik az adóbeszüntetés fő indokának. Viktor Senderovics, a csatorna humoristája szerint ellenfeleiknek valószínűleg "jó érzékük van, hogy kivárják a csatorna természetes kimúlását". Senderovics, aki több évig vezetett szórakoztató műsorokat, azt nyilatkozta, úgy látja, ezek után nincs jövője az orosz televíziózásban.

A humorista és Kiszeljov pályája korábban is összeért; mindketten három privát tévécsatornát jártak meg az utóbbi években. Először, 2001-ben az állami Gazprom által átvett NTV-t hagyták el közösen, majd a frissen alapított TV6 nevű adónál dolgoztak, amely azonban 2002-ben beszüntette adását. Az újabb kudarc után Kiszeljov társaival létre hozta a TVS-t, amely egy évig működött.

A legutóbb felfüggesztett magánadó esetéhez hasonlóan az NTV és a TV6 átalakulásakor, illetve megszűnésekor is a szabad sajtó elleni támadással vádolták az orosz kormányt. A csecsen háborút és a Kremlt gyakran bíráló NTV-t azután hagyták el Kiszeljovék, hogy a magánadót kivásárolta a Gazprom nevű állami óriásvállalat, és a kritikák szerint TV6-os pályafutásuk alakulásában is szerepe volt a kormányzatnak. A Borisz Berezovszkij tulajdonában lévő TV6 végét az egyik, kormányzathoz kötődő részvényessel folytatott vita előzte meg, majd a moszkvai legfelsőbb bíróság gazdasági okokra hivatkozva megszüntette a csatornát, amelynek stábja jelentős részben volt NTV-s újságírókból állt.

Az elődei sorsára jutott TVS - amelynek sugárzási jogait a Jevgenyij Primakov volt miniszterelnököt is alkalmazó Media-Sotsium nevű nonprofit társaság birtokolja - a kommentártorok szerint szelídebb hangon számolt be a kormányzatot érintő hírekről, de Kiszeljov továbbra is fenntartotta magának a jogot, hogy vasárnapi hírmagazinjában kritizálja Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről