Pert nyert az összevert arab bemondónő

Vágólapra másolva!
Nagy jelentőségű győzelmet aratott a bíróságon Rania al-Baz szaúdi műsorvezetőnő, akit férje áprilisban brutálisan bántalmazott. Az asszony az ítélethirdetés előtt, rendhagyó módon, a televízióban is beszélt az őt ért erőszakról.
Vágólapra másolva!

Több száz botütésre és félévi szabadságvesztésre ítélték Szaúd-Arábiában az ország egyik közismert bemondónőjének férjét, aki tavasszal a felismerhetetlenségig összeverte feleségét. Rania al-Baz olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy tucatnyi operációt kellett elvégezni rajta és orvosai szerint teljes felépülése továbbra is bizonytalan.

Az asszonyt április 4-én dzseddai közös otthonukban támadta meg házastársa, Mohammed Bakr al-Fallatta énekes, aki többször a márványpadlóba, illetve a falba verte a nő fejét, majd fojtogatta, és ráparancsolt, hogy mondja el utolsó imáját, mert megöli - írta a Guardian internetes kiadása.

Az állami tévé egyes csatornájának eszméletlenre vert munkatársát végül a férj befektette a kocsijába és kitette az egyik kórház előtt. Al-Fallatta egy ideig azt állította, hogy felesége autóbaleset áldozata lett, később azonban, miután a nőt ki tudták hallgatni, elbujt a hatóságok elől. Néhány hetes rejtőzködést követően a férfi feladta magát, majd a bíróságon súlyos testi sértés vádjával eljárást indult ellene.

A vizsgálat idején Rania al-Baz - akárcsak korábban, amikor nő létére tévés bemondó lett - az arab királyságban szokatlan lépésre szánta el magát, úgy döntött, hogy a nyilvánosság elé tárja a vele történteket. Az asszony megszólalását követően - rendhagyó módon - több szaúdi médium vállalta, hogy beszámol az esetről, és nem csak al-Baz elbeszélését, hanem az összeroncsolt arcáról készült képeket is közölték.

A bemondónő szerint tévés vallomása és a róla szóló hírek sokat segíthetnek a konzervatív államban élő sorstársain, mert eddig tabu volt a családon belüli erőszakról nyíltan beszélni. A közismert tévés azt nyilatkozta, meg akarta mutatni, hogy az iszlám jog, a sarija megóvhatja a nőket és a törvények alkalmazása igazságot szolgáltathat az otthoni erőszak áldozatainak. "Azt akartam, hogy az esetem felhívja a figyelmet a bántalmazott szaúdi nők helyzetére" - mondta Rania al-Baz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről