Akcióban a tévéellenes gerillák

Vágólapra másolva!
A angol tévéellenes "gerillák" olyan távirányítót hoznak működésbe, ami 15 méteres körzetben kikapcsolja az összes televíziót. Olyan éttermeket, pubokat, bárokat látogatnak meg, ahol a hagyományos beszélgetést megöli a látszólag közös, de mégis magányos tévézés.
Vágólapra másolva!

A tévéellenes szabadcsapatok célja, hogy befolyásolják a társadalomnak azt a rétegét, amely a televíziók előtt tölti ideje nagy részét, megfeledkezvén a társas érintkezés hagyományos formáiról - írja a Guardian. Különböző helyszíneken, éttermekben és más nyilvános helyeken hozzák működésbe ezt a szerkezetet, ami érzékeli a körzetben éppen működő összes tévét, és 60 másodpercen belül kikapcsolja azokat. Ilyenkor nem csak a kapcsolóval "csibészkednek", hanem posztereket, üzeneteket is hagynak maguk mögött, amikkel jelzik, hogy a tévézés a szociális érintkezés egyik nagy ellensége.

A túlzott televíziózás lendületes ellenzése és a nézők leszoktatására irányuló kísérletek jó tíz éve elkezdődtek. Különböző hirdetésekkel próbálták megfékezni a "tévéfogyasztókat" az ellenzők, és nem csak Angliában, hanem Kanadában és más országokban is egyre inkább terjeszkednek.

"Rengeteg időt töltenek tévénézéssel. Az emberek 10-12 évet töltenek el az életükből a képernyők előtt. Nem lenne jobb ezt az időt valami másra használni? Mondjuk, például a gyerekeddel vagy pároddal beszélgethetnél"- mondja David Burke, az egyik aktivista, aki Angliában alapított egy tévéellenes csoportosulást. Szerinte egy átlagember nyolc órát alszik, nyolcat dolgozik, a maradék időnek felét a tévé előtt tölti, ami megengedhetetlen. "Kapcsold ki a tévékészüléket, menj a szabadba, és élj!" - így hangzik a jelszó.

T. S. Eliot szerint a tévé egy olyan szórakoztató médium, amely emberek milliói számára teszi lehetővé, hogy ugyanazon viccet ugyanazon pillanatban hallhassák - ám közben mégis magányosak maradjanak. A TV-B-Gone nevű szerkezet használói mélyen egyetértenek ezzel a megállapítással.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!