Humorra tanít a Monty Python-tag

Vágólapra másolva!
A Monty Python egyik tagja, John Cleese szerint már a humor sem a régi, nekifogott hát egy könyvnek, amelyben a legújabb nemzedéket tanítaná meg a szakma fortélyaira.
Vágólapra másolva!

Cleese, a langaléta bajszos a Monty Pythonban, számos emlékezetes jelenet, például a Hülye Járások Minisztériumának kitalálója, de saját sorozatával, az itthon Waczak szálló címmel vetített műsorral is csak növelte népszerűségét - sokan a valaha készített legjobb komédiasorozatnak tartják a szállodatulajdonos csetlés-botlásait bemutató alkotást.

A humorista az ökörködés mellett számos komoly színészi feladatot is vállalt pályája során, például a Kenneth Branagh rendezte Frankenstein-ben vagy a Maugli, a dzsungel fia című Kipling-adaptációban, de pár James Bond-filmben őt láthattuk Q szerepében is. Szerinte azonban nemcsak a színészkedés, de a nevetttetés is komoly szakma, amit meg kell tanulni.

Saját bevallása szerint Cleese így hatvanhat évesen már túl öreg ahhoz, hogy új komédiát írjon, viszont a mesterség fogásait szívesen átadná a felnövő új nemzedéknek. Ahogyan ő maga fogalmazott: "Úgysem tudok már jobbat alkotni, mint a Waczak szálló, most a fiatal tehetségeket szeretném megtanítani a játék néhány szabályára."

A hasznos (és vaskosnak készülő) kézikönyv a klasszikus némafilmektől, a The Office világáig mindent megvizsgálna - Cleese szerint (és véleményével nincs egyedül) ugyanis a hivatali élet visszásságait bemutató sorozat alkotója, Ricky Gervais a ma élő legnagyobb komédiás. Mellette elismeréssel nyilatkozott a Velvet Goldmine-ból ismerős, Eddie Izzard és a kilencvenes években elhunyt, Bill Hicks munkásságáról is.

Cleese szerint a legnagyobb baj, hogy a legtöbb mostani vígjáték az amerikai tinédzserekre koncentrál, kevés a régivágású humorista. Ezért is fontos megírni ezt a könyvet, amelyben szerzője egyébként a humor határvidékére is ellátogat azzal, hogy például Alan Bennettet és Tom Stoppardot is vizsgálja, akik újfajta, intellektuális-szatirikus drámaformát teremtettek a hatvanas-hetvenes években.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről