Két sorozatpremier a Viasaton

Vágólapra másolva!
A Viasat 3 vasárnap két premierrel is próbálta megnyerni a nézőket: egyrészről Amerika legnépszerűbb családsorozatát mutatják be, másrészt pedig egy korábban rekordokat döntögető politikai drámát. A Testvérek és Az elnöknő megtekintésre érdemes sorozatok, és január 27-én, vasárnap este debütáltak Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Az elnöknő-t (Commander in Chief) az ABC 2005 őszén mutatta be és már a startnál sikerre ítélte, hiszen egy profi tévésorozatos, Rod Lurie jegyezte a szériát és olyan neveket sikerült meggyőznie, hogy szerepeljenek sorozatában, mint Geena Davis és Donald Sutherland.

Az elnöknő magyar címe jóval beszédesebb, mint az eredeti, hiszen mindenki számára azonnal világos lehet, hogy az első amerikai elnöknőről szól a sorozat, az ő (természetesen) buktatókkal teli politikai pályájának alakulásáról, valamint a magánéleti kihívásokkal (férj és három gyerek) történő küzdelemről.

A sorozat remek nézettséggel rajtolt Amerikában, az évad nagy sikerének számított 17 milliós táborával, a közönség pedig az ugyanebben az évadban leköszönő Az elnök emberei utódjára leltek Az elnöknő-ben. Bár nem volt annyira szatirikus, politikával átitatott, mint Aaron Sorkin sorozata, de a földközeli hősnő személyisége még az apolitikus nézők kegyeit is elnyerte.

Persze, ha racionálisak akarunk lenni, akkor például Geena Davis részéről nem kegy volt, hogy tévésorozatra vállalkozott: a színésznő immáron 2002 óta egyetlen filmben sem szerepelt, és Az elnöknő premierjéig mindössze egy Will és Grace-epizóddal tartotta karban színésztudását, azon belül is komédiás képességeit. Aki persze azt hitte volna, hogy Davis elfelejtett játszani, az nagyon téved, hiszen például az Amerikában dolgozó külföldi kritikusok egy Golden Globe-bal jutalmazták legjobb női főszereplő kategóriában - igaz a díj odaítélésekor még csak kilenc részt láttak a sorozatból, és még ők sem sejthették, hogy miféle vég vár az Elnöknőre.

A remek kezdést belső harcok követték, ugyanis a sorozat fő írója, Rod Lurie elveszett a mikromenedzselésben, és az ABC a sorozatosan késéssel szállított epizódok miatt leváltotta őt Az elnöknő showrunneri posztjáról, és Steven Bochco (New York-i zsaruk) tévés veteránt tette meg utódjául. A váltás pedig, ahogyan az várható volt, a sorozat irányváltását is okozta, ami annyira nem tetszett a nézőknek, hogy szép lassan elpártoltak a szériától és az évad végén a kezdeti 17 millióból már hétmilliónyian sem maradtak. A sorozat a 22. epizód után csendben kimúlt, a csatorna nem rendelte meg a második évadot.

Nagy nevek, nagy család

Éppen ellentétes pályát futott be a Viasat 3 másik sikersorozatnak tervezett alkotása, a Testvérek, vagyis a Brothers & Sisters. A sorozat kinn korrekt, de nem éppen lenyűgöző nézettséggel mutatkozott be, azonban a részek előrehaladtával és új, tehetséges írók csatlakozásával szépen, lassan építgette nézettségét - és ma már 12-14 milliós táborral számolhat.

A Testvérek-et egyértelműen a neves szereplőgárdára építették, ugyanis csak a családsorozat témájával minden bizonnyal nem sikerült volna eladni a nézőknek, lévén a családi szériák az utóbbi 2-3 évben meglehetősen hidegen hagyták őket. A régiek csökkenő nézettség mellett kifutottak, az újak pedig megrendelést sem kaptak, vagy viszonylag gyorsan megbuktak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről