Rekordösszegű büntetés tévés-telefonos játék miatt

Vágólapra másolva!
A brit közszolgálati tévézés történetének eddigi legnagyobb összegű bírságával sújtotta a BBC-t a helyi médiafelügyelet, az Ofcom: a csatornának 400 ezer fontot (vagyis körülbelül 117 millió forintot) kell kicsengetnie.
Vágólapra másolva!

Az óriási összegű büntetést azért szabta ki a brit ORTT, mert a BBC az elmúlt években több betelefonálós műsorban is félrevezette a nézőket. A szerdán bejelentett döntés olyan ügyekre vonatkozik, amelyek már tavaly nyilvánosságra kerültek, és amelyek nyomán a BBC már egy éve leállított minden betelefonálós játékot.

A médiahatóság szerint nyolc műsor - négy tévés és négy rádiós program - esetében állapítottak meg "nagyon súlyos fogyatékosságot". Előfordult például, hogy a producerek előre felvett műsorokat sugároztak és közben a nézőket arra ösztönözték, hogy telefonáljanak be a stúdióba, bár jól tudták, hogy az utóbbiak semmiképpen nem nyerhetnek. Más esetekben a közönség helyett maguk a műsor munkatársai telefonáltak be a stúdióba, mintha igazi nézők lennének, s aztán kitalált néven a vetélkedő "győzteseiként" mutatták be őket.

Májusban az Ofcom 5,68 millió font bírságot rótt ki az ITV kereskedelmi tévétársaságra, mert legnépszerűbb betelefonálós műsoraiban szintén "trükközött". Ez sokszorosa a BBC-re kirótt összegnek, amit az magyaráz, hogy a nézőket emelt tarifájú vonalakon bíztatták betelefonálásra, míg a BBC közvetlenül nem húzott hasznot a csalásból. A BBC igazgatósága közleményt adott ki az ügyről, kifejtve, hogy elfogadja az Ofcom megállapításait, "kezdettől rendkívül komolyan veszi az ügyet" és egy sor intézkedést hozott a visszaélések megakadályozása érdekében.

Itthon is találkozhattunk már hasonló üggyel: a hazai betelefonálós játékokat a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálta, leginkább abból a szempontból, hogy mennyire egyszerű a bejutás az adott játékba. Az ügy végül csak kötelezettségvállalással végződött (a fogyasztókat tájékoztatni kell a pontos szabályokról), de bírságot egyik gyártóra sem szabtak ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!