Az Egyesült Államok elnökei - a sorozatokban

Vágólapra másolva!
Jelenleg már nemcsak az Egyesült Államok, de valószínűleg a világ többi része is az amerikai elnökválasztás lázában ég, hiszen ha november 4-én Barack Obama győz, az több szempontból is történelmi fordulatot jelenthet. A forgatókönyvírók persze már korábban eljátszottak a gondolattal, hogy mi lenne, ha színesbőrű vagy éppen női elnök kerülne az ország élére, és számos más karaktert is bejuttattak a Fehér Házba. Lássuk hát kedvenc tévés államfőinket!
Vágólapra másolva!

Obama már nem lehet az első fekete elnök

Jack Bauer mellett van még legalább egy ember a 24-ben, aki az Egyesült Államok biztonságáért felel: ő David Palmer elnök, aki - Obamához hasonlóan - történetesen fekete. Alakítója, Dennis Haysbert be is kapcsolódott a mostani választási kampányba, és elsőre talán meglepőnek tűnő kijelentést tett: szerinte Obama eddigi népszerűségéhez a 24 sikere is nagyban hozzájárult, mivel a sorozat egy színesbőrű elnök bemutatásával elég nyitottá tette a nézőket ahhoz, hogy a valóságban is egy hasonló jelöltre szavazzanak.

Mindenesetre, ha Obamát meg is választják, reméljük, nem kell olyan nehézségekkel (atomfenyegetéssel, vírusveszéllyel) szembenéznie, mint sorozatbeli "alteregójának", és abban is bízunk, hogy pályafutása nem fog hasonlóképp csúnya véget érni - erről bővebben nem beszélhetünk, hisz az ötödik évad, melyben már más kerül Palmer helyére, csak most érkezik a Cool TV-re.

A 24 elnökét egyébként a The Daily Show házigazdája, Jon Stewart is előszedte, vele bizonygatva, hogy Obama rég lekésett arról, hogy az első színes bőrű elnök legyen. Sőt filmeken más feketéket is láthattunk már az Egyesült Államok élén, elég csak például a Deep Impact-re gondolni, melyben Morgan Freeman játszotta az amúgy hihetetlenül higgadtan viselkedő államfőt.

Nők is megkaparintották már az elnöki posztot

Női elnököt is láthattunk már tévés produkciókban: legkézenfekvőbb Az elnöknő címszereplőjét előszedni, bár ezt a széria eredeti címe (Commander in Chief) nem feltétlenül jelzi. A nálunk a Viasaton bemutatott politikai sorozatban Geena Davis játssza Mackenzie Allent, az Egyesült Államok első elnöknőjét, aki ebbéli minőségében számos akadállyal találja szemben magát, ráadásul a politikai útkeresés mellett férjére és három gyerekére is figyelnie kell. A történet szerint Teddy Bridgestől (Donald Sutherland) veszi át az elnöki posztot, aki George W. Busht követte a "trónon":


Bár nem konkrétan az Egyesült Államok fejéről van szó, nem hagyhatjuk ki a sorból Laura Roslint sem, aki a Battlestar Galacticá-ban (magyarul Csillagközi romboló) egy jóval hatalmasabb vezetőként, a tizenkét kolónia elnökeként tűnik fel - és persze ő is nő. A Mary McDonnell által játszott karakter teljesen váratlanul kerül az elnöki székbe: először szorgos háttérmunkásként, oktatási miniszterként dolgozik, de aztán a cylonok az emberiség jó részét, köztük a teljes kabinetet elpusztítják, így hát Roslin kénytelen átvenni az irányítást.

Egy női elnök gondolatával egy másik sci-fi sorozat, a Sliders is eljátszott egy epizódban: a párhuzamos világok közt véletlenszerűen utazgató hőseink már-már azt hiszik, sikerült visszatérniük a saját világukba, egyéb jelek mellett ugyanis erre utal az is, hogy az Egyesült Államok elnökét Clintonnak hívják - csak később tudják meg, hogy nem Billről, hanem Hillaryről van szó, és kiderül az is, ebben a világban nőuralom dúl:


Fehér Ház, fehér férfi

Előfordul persze az is, hogy a sorozatok alkotói konzervatív módon nyúlnak az amerikai elnök karakteréhez, és egy fehér férfit jelölnek a posztra: így járt el Aaron Sorkin is, akinek a politikai szériák legismertebbikét, Az elnök emberei-t köszönhetjük. 148 epizódon keresztül követhetjük Josiah Bartlet elnök (Martin Sheen) pályáját, aki, bár demokrata párti politikus, egy sor olyan tulajdonsággal rendelkezik, amit a legádázabb republikánus is megirigyelhetne - nem csoda, hogy egy vallás és popkultúra kapcsolatával foglalkozó blog, az Idol Chatter ötödikként választotta be a televíziózás legjobb keresztény karakterei közé.

martinsheen.net

Josiah Bartlet (Martin Sheen) Az elnök emberei-ben

Naphosszat sorolhatnánk még a fiktív amerikai elnököket, úgyhogy csak jelzésszinten idecitálunk pár emlékezetes karaktert a nagyfilmekből is: a Simpson család filmváltozatában Arnold Schwarzenegger kaparintja meg az elnöki széket, aki minden kérdésben úgy dönt, hogy húz egyet az eléje tett megoldáskártyákból; James Marshall (Harrison Ford) a terroristákat, Thomas Withmore (Bill Pullman) a földönkívülieket irtja halomba (előbbi Az elnök különgépe, utóbbi A függetlenség napja című filmben); a Támad a Mars! James Dale-je (Jack Nicholson) már kevésbé boldogul az idegenekkel; a Szerelem a Fehér Házban című romantikus filmben Andrew Shepherd (Michael Douglas) semmilyen hőstettet nem hajt végre, viszont szerelembe esik.

Nyerj Az elnök emberei DVD-t!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről