Poénkodnak Michael Jackson halálán

Vágólapra másolva!
Michael Jackson és számos viselt dolga mindig is kedvelt céltáblája volt a humoristáknak. Akadt, aki az énekes halálhírére is valami poénnal reagált, más viszont egy már meglévő műsorszámot is kész volt megvágni, mert úgy gondolta, hogy az sértheti a gyászoló család érzéseit. Mit léptek az Egyesült Államokban működő komikusok, mikor kiderült, hogy Michael Jackson elhunyt?
Vágólapra másolva!

Az Ali G-ként és Boratként is ismert Sacha Baron Cohen Brüno című filmjét csütörtök éjszaka (vagyis szinte közvetlenül Jackson halála után) már úgy mutatták be Los Angelesben, hogy kivágták belőle Michael Jackson nővérének, La Toyának a jelenetét. A készítők egy poén kedvéért nem akarják felbolygatni a gyászolók érzéseit, így szó van róla, hogy az ominózus képsor a nemzetközi forgalmazásban is kikerül a filmből.

Nem tudtak ilyen gyorsan reagálni az Amerikában igen népszerű (és sokszor véleményformáló) késő esti talkshow-k műsorvezetői, a halálhír ugyanis már a műsorok felvétele után vagy közben, de mégsem idejében érkezett. A jelentősebb showmanek közül így gyakorlatilag az élőben jelentkező Jimmy Kimmel volt az egyetlen, aki már csütörtöki adásában megemlékezett Jackóról, szép, méltató szöveggel, kikerülve minden ízléstelen poént - azokat csak pár nappal később szedte elő.

"Ami különösen szomorú, hogy egy bizonyos generáció csak úgy ismerte Michael Jacksont, mint egy őrült fickót, aki széjjelplasztikáztatta magát - miközben az igazság az, hogy nemcsak egy hihetetlenül tehetséges, szenzációs előadó volt, de sokat segített a faji előítéletek lerombolásában is" - mondta Kimmel, majd hozzátette, Jacko "egy igazán erős szimbólum volt: egy fekete előadó, akivel a fehérek is tudtak azonosulni, majd egy fehér előadó, akivel meg a feketék azonosultak".

Conan O'Brien csak másnap reagált a halálhírre, de persze ekkor már nem lett volna értelme valami hasonlóan patetikus monológgal előállni, így a Snoop Doggal készített interjúja közben terelte Michael Jacksonra a beszélgetést. Megjegyezte, hogy előző éjjel a stúdióból hajtott haza, és minden rádióadó az énekes számait játszotta - szerinte ennél jobban nem is lehetett volna megemlékezni Jackóról. David Letterman és Craig Ferguson teljesen lemaradt az össznépi gyászról, miután műsorukat már előre felvették, ezen a héten pedig szünetet tartanak.

Mások korántsem voltak ilyen kíméletesek, még azt sem várták meg, hogy az énekes teste kihűljön, máris elkezdtek poénokat gyártani a halálával kapcsolatban. Michael Ian Black (akit fiatalkorában az Ed című sorozatban, újabban a Reno 911-ben és a Reaper-ben láthattunk) a Twitteren közrebocsátott üzenetében például azon elmélkedett, hogy a boncolásnál esetleg Pán Péter tündér barátját, Gilingalangot találják meg Jacko gyomrában.

Szintén a Twitteren egy szatirikus lap, a The Onion ennyit közölt: "Meghalt Michael Jackson utolsó darabja." Az újság pénteken a saját honlapján is megjelentetett egy cikket 12 évesen elhunyt a pop királya címmel, mire több felháborodott vagy panaszos levelet is kapott azon olvasóitól, akik érzéketlennek találták ezeket a tréfákat. "Szerintem vicces, hogy az emberek azt emlegetik, túl korán van a poénkodáshoz, miközben már húsz éve gyártanak vicceket Michael Jacksonról" - kommentálta az esetet a The Onion egyik szerkesztője, Megan Ganz.

Elsőként amúgy Eddie Murphy figurázta ki az énekest egy 1983-as stand up comedy műsorban, amivel aztán egész lavinát indított el. A színészt így egyből megkereste a média, de ő nem kívánt semmit hozzáfűzni Jacko halálához. Itthon a Comedy Central adásában maradt benne egy Michael Jackson-os poén, a vasárnapi A Comedy Central bemutatja című stand up műsor egyik előadója azon viccelődött, hogy Jackóból miért nem válna jó mikulás - nyilván nem kegyeletsértő szándékkal, hisz a produkció jóval az énekes halála előtt született, csak épp most ismételte a humorcsatorna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!