Őrült, bizarr dolgok történnek a japán tévés vetélkedőkben

japán vetélkedő, SNHello!
Vágólapra másolva!
A japán tévéműsorok, főként a vetélkedők igen sajátos színfoltját képezik a világ televíziós palettájának, magyar szemmel nézve sokszor bizarrnak, infantilisnek tűnnek, olykor teljesen érthetetlenek is a számunkra. Nézzen bele, hogy milyen produkciókkal szórakoztatják mostanában a közönséget a távoli szigetországban!
Vágólapra másolva!

A japán tévére hagyományosan jellemző, hogy kevés nyugati műsorformátumot vesz át, a műveltségi vetélkedők közül például egyedül a Legyen ön is milliomos! licencéért volt hajlandó fizetni, de más jellegű játékokat sem nagyon importál – a szintén világszerte népszerű Áll az alku-ból például csak két rész ment le az országban.

Japánban inkább sorra gyártják a sajátos, sokszor csak a helyiek számára érthető varietéket, és az azokba ágyazott vetélkedőket, amelyek nagy részének nincs is más célja, mint hogy minél inkább előhozza a gyereket a játékosokból. A műsorok egészére jellemző infantilizmus mellett sok versenyben a feladat elbukásával járó büntetés sem felnőtt jellegű: az ember nem egyszerűen elveszti a pénzét vagy simán kiesik a játékból, hanem kap egy pofont vagy épp kitépik az orrszőrét.

Általánosságban elmondható, hogy elég sok az ügyességi játék is, például a Ninja Warrior is Japánból származik, csak ott Sasuke, illetve Kunoichi néven fut, utóbbi a női változat.

Persze a Ninja Warrior pont egy olyan kivétel, ami erősíti a szabályt, hisz, ahogy a nyugati formátumok alig érik el Japánt, úgy onnan sem kerül át túl sok tartalom Európába vagy az Egyesült Államokba.

A könyvtárban kínozzák egymást, csendben kell maradni

Nehéz lenne elképzelni a magyar televízióban például a Downtown no Gaki no Tsukai ya Arahende!! című műsort, amely Japánban 1989 óta megy, nemrég ért el az 1500. adásáig. A szériában visszatérő játéktípusokkal szórakoztatják a nézőket, van, amikor a versenyzőknek csupán annyit kellene kibírniuk, hogy ne nevessék el magukat – persze a szerkesztők által teremtett, vicces vagy abszurd helyzetek cseppet sem könnyítik meg a dolgukat.

Az alábbi videón például a játékosoknak egy szürreális bűnügyi helyszínelést kellett volna rezzenéstelen arccal végignézniük, de egyiküknek sem sikerült – büntetésként kaptak is a fenekükre egy husánggal:

Más adásokban épp rendőrségi szembesítést vagy laborban történő kutatómunkát szimuláltak, de olyan is előfordult már, hogy a férfi csapatnak pár nem túl szép gésa mutatkozott be – amit szintén nem bírtak ki nevetés nélkül.

Akadhatnak persze meglepetések is a műsorban, volt már arra is példa, hogy egy adott játékosról a csapattársai dönthették el, hogy megbüntessék-e vagy sem. Ilyen volt ez az adás is, ahol egy tudományos laborban találtak egy titokzatos kis csomagot, amiről hamar kiderült, hogy ha megnyomják, egyik társuk ráfázik:

A röviden Gaki no Tsukai-nak hívott műsor másik visszatérő szegmensében csak különféle termékeket kell kóstolgatni, és megtippelni a gyártójukat, de van például egy "csendes könyvtár" nevű játék is, ahol egy könyvtárban kell különféle fájdalmas feladatokat végrehajtani – de közben természetesen végig csendben kell maradni. A válogatott kínzásokat néha sztárvendégek is kipróbálják, itt épp három japán komikus, Hitoshi Matsumoto, Masatoshi Hamada és Shozo Endo kálváriából láthatunk egy részletet, előbbit az orránál fogva próbálják "kifogni" egy horgászbottal:

Ehhez képest a japánok egyik legrégebbi vetélkedője, az 1966 óta futó Shoten nem túl látványos, hisz a versenyzőknek ott annyi a dolguk, hogy – a helyi történetmesélés hagyományának megfelelően – minél frappánsabb válaszokat adjanak a műsorvezető kérdéseire. A közönségnek is tetsző válaszokkal ülőpárnákat, úgynevezett zabutonokat gyűjtenek, és aki megszerzi a tízet, az nyer.

Bogarat fújnak egymás szájába a lányok

Ennél jóval színesebb, ám kevésbé érthető a Bingo!-sorozat, vagyis az AKBingo!, a NogiBingo! és a KeyaBingo!, amelyeknek egy-egy lányzenekar (volt) a főszereplője, ők hívták, hívják meg a barátaikat különféle sportversenyekre, kvízekre. Az AKB48 és a Nogizaka46 műsora tavaly, illetve tavalyelőtt ért véget, a Keyakizaka46-hoz köthető KeyaBingo! még megy, ebből mutatunk egy hosszabb részletet – itt némi lovaglás után, nagyjából 3.30-tól az angoltudásukat gyakorolták a lányok:

Hasonló formátum volt pár éve az SNHello! is, amelyben pedig az SNH48 nevű lánybanda tagjai produkálták magukat, az alábbi videón épp bogarakat próbáltak egymás szájába fújni egy műanyag csövön keresztül. (A hang akadozik, de a lényeg így is átjön.)

A japán vetélkedőkről egyébként számos videós összeállítás készült már külföldön is, azt próbálva meg bemutatni, hogy mennyire különösek. Ezeknek vissza-visszatérő eleme a fenti bogaras feladat, de például az is, amikor pár férfit herén csapnak a rossz válaszok után, vagy amikor a játékosoknak különféle tárgyakba kell beleharapniuk, hogy megállapítsák, azok igaziak-e, netán cukorból, csokoládéból készültek. Ilyen összeállításból is mutatunk pár frissebbet a végére:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről