A bizalmas: Rémisztő képsorok kerültek elő a párizsi terrortámadásról - kritika

párizs terror
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Megértjük, ha nem jött még szembe mindenkivel A MAX október 11-én megjelenő minisorozata, A bizalmas, de mi mégis azt tanácsoljuk, vésse be a dátumot a naptárba, hiszen egy nagyon fontos dologgal kapcsolatban készült. Méghozzá a 2015-ben a Bataclanban történt terrortámadásról.
Vágólapra másolva!

Azt mondják, két dologgal kapcsolatban tudja az ember, hogy éppen mit csinált. 9/11 és a 2015-ös párizsi terrortámadás. Nos, ez igaz, az elsőnél boltba mentem, a Bataclannal pedig én is épp Junkies koncerten voltam a Dürer kertben. Nem mondom, hogy nem ment fel a vérnyomásom… A bizalmas című MAX sorozat, pont erről a szörnyűségről szól...

A bizalmas, sorozat, max
Október 11-től látható A bizalmas a MAX-on - Fotó: Max 

Mi történt?

Mielőtt rátérnénk A bizalmasra, idézzük fel kicsit 2015 november 13-a estéjét. Három dzsihadista támadó betört a párizsi koncertterembe és 90 embert megölt, valamint több mint 350-et megsebesített. Ez a támadás része volt egy szélesebb körű terrortámadás-sorozatnak, amely Párizs különböző pontjain zajlott le ugyanazon az éjszakán. A támadók géppisztolyokkal és robbanószerekkel voltak felfegyverkezve. A merénylet mélyen megrázta Franciaországot és az egész világot, és azóta is a terrorizmus elleni küzdelem egyik szimbólumává vált. Muszáj lenne ezt mindenkinek látnia, hogy ne felejtsük el, milyen borzalmakra is képesek a terroristák

párizs terror
Szörnyű emlékeket idéz fel A bizalmas a 2015-ös párizsi terrortámadás - Fotó: AFP / ERIC FEFERBERG/

Épp ezért is volt csak idő kérdése, hogy a franciák valamilyen módon feldolgozzák az eseményeket. A sorozat a megtévesztés és az identitás összetett és gyakran sötét világába kalauzolja a nézőket, Alexandre Kauffmann “La Mythomane du Bataclan” című könyvének megragadó adaptációja.

Miről szól A bizalmas?

A bizalmas Christelle “Chris” Blandin életét követi nyomon, akit Laure Calamy alakít. Chris egy párizsi nő, akit mélyen érintettek a 2015. november 13-i tragikus terrortámadások. A támadások után kapcsolatba kerül a túlélők és az áldozatok családjainak közösségével. Azonban ahogy a sorozat kibontakozik, nyilvánvalóvá válik, hogy Chris nem az, akinek mondja magát. A Bataclan támadás túlélőjeként kitalált identitása hazugságok és megtévesztések hálójához vezet, amely próbára teszi a közösség bizalmát.

Laure Calamy
A kritikusok dicsérték Calamy Christ  - Fotó: MAX

Szereplők

A két főszereplő igazán zseniális alakítást nyújt. Laure Calamy Chris Blandin szerepében csodálatosan játszik, amely megragadja karakterének sebezhetőségét és ravaszságát. Arieh Worthalter, aki kulcsszerepet játszik, kiegészíti Calamy alakítását egy szkeptikus újságíró szerepében, aki eltökélt szándéka, hogy feltárja az igazságot.

A mellékszereplők, köztük neves francia színészek, további rétegeket adnak a narratívához. Minden karaktert, a gyászoló családtagoktól a gyanakvó nyomozókig, gondosan megalkottak, hogy fokozzák a történet feszültségét és érzelmi hatását.

Témák és motívumok

A bizalmas központi témái az identitás, a trauma és az emberi kapcsolatok iránti vágy. A sorozat a trauma pszichológiai hatásait és az egyének által megtett utakat vizsgálja. Chris megtévesztése egy érzékeny kommentár a bizalom törékenységéről és a hazugságok következményeiről.

A sorozat a média szerepét is kiemeli a közvélemény alakításában és az újságírók által szembesített etikai dilemmákban. Ahogy a történet halad, a nézők arra kényszerülnek, hogy megkérdőjelezzék az igazság természetét és a valóság feltárásának erkölcsi összetettségét.

A rendezés

Just Philippot rendezésében A bizalmas egyaránt kísérteties és magával ragadó filmes stílust alkalmaz. A halvány világítás és a közeli felvételek használata feszültséget és intimitást teremt, bevonva a nézőket Chris zaklatott világába. A sorozat tempója szándékosan lassú, lehetővé téve az igazság lassú kibontakozását, amely a nézőket a székük szélén tartja.

A forgatókönyvet Fanny Burdino, Jean-Baptiste Delafon, Samuel Doux és Alexandre Kauffmann írta, amely a történetmesélés mesterműve. A párbeszédek élesek és érzelmesek, megragadják a karakterek érzelmi viharát, miközben precízen előreviszik a cselekményt.

A bizalmas, max
A bizalmas egy kísérteties és magával ragadó filmes stílust alkalmaz - Fotó: MAX

Fogadtatás

A bemutató óta A bizalmas rengeteg kritikai elismerést kapott megragadó narratívájáért és kiemelkedő alakításaiért. A kritikusok dicsérték Calamy Chris alakítását, kiemelve képességét, hogy egyszerre váltson ki empátiát és gyanakvást. A sorozat összetett pszichológiai témáinak vizsgálatát is méltatták mélységéért és érzékenységéért.

Következtetés

Kötelező néznivaló a pszichológiai thrillerek és a karakterközpontú drámák rajongói számára. Bonyolult cselekménye, kiváló alakításai és gondolatébresztő témái kiemelkedővé teszik az MAX kínálatában. Ahogy a nézők navigálnak Chris Blandin történetének fordulataiban, arra készteti őket, hogy elgondolkodjanak az igazság természetén és az emberi megtévesztés képességén.

Akár a sorozat megragadó történetéért, akár mélyreható pszichológiai témáinak vizsgálatáért vonzódik hozzá, A bizalmas felejthetetlen élményt ígér. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!